Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení Změny za období září 2016

Vydáno:

 

Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení Změny za období září 2016
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph.D.,
specialistka na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zdroj: www.mvcr.cz
Zákon č. 230/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
Částka: 90/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. ledna 2017
Uvedený zákon novelizuje i školský zákon a ustanovení § 18 školského zákona doplňuje o následující větu: Ve středním vzdělávání nebo vyšším odborném vzdělávání povolí ředitel školy individuální vzdělávací plán žákovi nebo studentovi na základě potvrzení, že žák nebo student je sportovním reprezentantem České republiky ve sportovním odvětví, vydaného sportovní organizací zastupující toto sportovní odvětví v České republice, a to v souvislosti s touto skutečností.
Nařízení vlády č. 273/2016 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů
Částka: 107/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. září 2016
Novela nařízení vlády změnila stupnici platových tarifů pedagogických pracovníků (příloha č. 9 nařízení vlády), neboť nově obsahuje 7 platových stupňů a nové částky platových tarifů.
Dále novela speciálně vyčleňuje nepedagogické pracovníky škol a školských zařízení v § 5 odst. 3 písm. b) jako „zaměstnance školy nebo školského zařízení podle § 7 školského zákona, kteří nejsou uvedeni v odstavci 9“. Nově je platový tarif nepedagogických pracovníků stanoven podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 3 (nikoli již podle stupnice platových tarifů uvedené v příloze č. 1).
Vyhláška č. 279/2016 Sb., kterou se mění vyhláška č. 10/2005 Sb., o vyšším odborném vzdělávání, ve znění vyhlášky č. 470/2006 Sb.
Částka: 107/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. září 2016
Novela mění termín konání posledního kola přijímací zkoušky a náhradní termín přijímací zkoušky. Nově ředitel školy vyhlásí termín posledního kola přijímacího řízení tak, aby přijímací řízení bylo ukončeno do posledního pracovního dne měsíce října. Také náhradní termín přijímací zkoušky se nově musí konat tak, aby přijímací řízení bylo ukončeno do posledního pracovního dne měsíce října.
Vyhláška č. 280/2016 Sb., kterou se mění vyhláška č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, a některé další vyhlášky
Částka: 108/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. září 2016, 1. ledna 2017, 1. září 2017, 1. září 2020
Novela mění vyhlášku č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, vyhlášku č. 492/2005 Sb., o krajských normativech a vyhlášku č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Novela provádí největší změny ve vyhlášce č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání. Z nich vybírám následující:
-
V novém § 1c se stanoví rozsah povinného předškolního vzdělávání v mateřské škole, a to s účinností od 1. 1. 2017.
-
Ustanovení, které stanoví počty přijatých dětí ve třídách mateřské školy (§ 2) je novelizováno s různým datem účinnosti. Uvedené ustanovení je novelizováno s účinností od 1. 9. 2016, následně je novelizováno s účinností od 1. 9. 2020.
-
V ustanovení § 5 (Péče o zdraví a bezpečnost dětí) se nově stanoví, že přebírat dítě a předávat dítě může pouze učitel mateřské školy (nikoli „pedagogický pracovník“), a nově se uvádějí počty dětí připadající na jednoho učitele mateřské školy (nikoli na „pedagogického pracovníka“), a to s účinností od 1. 9. 2016.
-
Podle § 5 odst. 2 písm. b) platí, že ve třídě, kde jsou zařazeny děti s přiznanými podpůrnými opatřeními druhého až pátého stupně nebo děti mladší 3 let, musí připadat na jednoho učitele mateřské školy nejvýše 12 dětí, a to s účinností od 1. 9. 2016.
-
S účinností od 1. 9. 2016 se zrušuje pravidlo uvedené v § 6 odst. 3 větě druhé: Pro případy dětí v celodenním nebo internátním provozu, jimž je docházka do mateřské školy omezena rodičem dítěte z důvodu pobírání rodičovského příspěvku, se v souladu s odstavcem 1 zvlášť stanoví výše úplaty odpovídající nejvýše 2/3 výše úplaty stanovené pro celodenní provoz.
-
Podle § 6 odst. 7 je úplata za příslušný kalendářní měsíc splatná do patnáctého dne stávajícího (nikoli již „následujícího“) kalendářního měsíce, pokud ředitel mateřské školy nedohodne se zákonným zástupcem dítěte jinou splatnost úplaty. V této části je novela účinná od 1. 9. 2016.
Novela zavádí přechodná ustanovení, na jejichž základě se za určitých podmínek „posouvá“ použití pravidla, podle kterého se snižuje nejvyšší počet dětí ve třídě nebo nejvyšší počet žáků ve třídě či skupině v důsledku toho, že se ve třídě nebo skupině vzdělává dítě nebo žák s podpůrným opatřením určitého stupně (§ 2 odst. 4 vyhlášky č. 14/2005 Sb., § 4 odst. 7 a § 5 odst. 4 vyhlášky č. 48/2005 Sb.). Pokud by bylo v důsledku použití těchto pravidel nutné vytvořit novou třídu, použijí se až od 1. září 2017.
Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních
Částka: 109/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 20. září 2016
Vyhláška vymezuje potraviny, v jejichž případě je přípustná reklama, nabízení k prodeji a prodej ve školách a školských zařízeních. Ve vztahu k ostatním potravinám určuje případy, kdy tyto potraviny lze nabízet k prodeji a podávat ve školách a školských zařízeních. Dále stanoví přechodná ustanovení umožňující nabízet k prodeji a prodávat potraviny nesplňující požadavky stanovené vyhláškou do 1. 1. 2017, resp. do 1. 7. 2017 (program „Mléko do škol“).
INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
Opatřením ministryně se mění RVP pro předškolní vzdělávání. Opatření nabývá účinnosti 1. 9. 2016, avšak mateřské školy musí uvést svůj ŠVP do souladu se změněným RVP pro předškolní vzdělávání nejpozději do 1. září 2017. Do doby, než mateřská škola uvede svůj ŠVP do souladu se změněným RVP pro předškolní vzdělávání, mateřská škola bude upravovat podmínky vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí nadaných podle změněného RVP pro předškolní vzdělávání a s přihlédnutím ke speciálním vzdělávacím potřebám dětí.
Opatřeními ministryně se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání.
Opatřením ministryně se mění RVP pro gymnázia, RVP pro gymnázia se sportovní přípravou a RVP pro dvojjazyčná gymnázia - pilotní verze a RVP pro dvojjazyčná gymnázia. MŠMT určilo termíny konání maturitní zkoušky.
MŠMT zpracovalo Informace k předškolnímu vzdělávání dětí ve věku od 2 do 3 let v mateřské škole. Obsahují popis podmínek vzdělávání těchto dětí (např. materiální, hygienické, bezpečnostní podmínky) a opatření, která je třeba v souvislosti s jejich vzděláváním učinit. Mimo jiné se uvádějí podmínky výkonu činnosti chůvy.
V souvislosti s přijímacím řízením MŠMT zveřejnilo
-
Informace k přijímacímu řízení do gymnázia se sportovní přípravou v prvním kole přijímacího řízení, při přijímání uchazečů do oboru vzdělání Gymnázium se sportovní přípravou se od školního roku 2016/2017 koná v rámci prvního kola přijímacího řízení nově jednotná zkouška,
-
Sdělení, kterým se určují konkrétní termíny konání jednotné zkoušky ve školním roce 2016/2017.
MŠMT vydalo nový Metodický pokyn ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních. Uvedený nový metodický pokyn zrušuje Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení, č. j. MSMT-22294/2013-1. Nabyde účinnosti dnem jeho zveřejnění ve Věstníku MŠMT. V metodickém pokynu přibyla např. pasáž o šikaně zaměřené na učitele nebo vzor rozhodnutí o vyloučení žáka ze školy.
MŠMT zásadním způsobem rozšířilo a současně strukturovalo informace o společném vzdělávání. Informace jsou přístupné v sekci Priority ministryně - Společné vzdělávání. MŠMT vydalo Zpravodaj č. 4 věnovaný změnám financování regionálního školství.
INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
ČŠI zveřejnila dvě tematické zprávy - Spolupráce základních škol s OSPOD a Vzdělávání v tělesné výchově.
ČŠI vydala Informační bulletin 2016 shrnující činnost ČŠI v poslední době.

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Vyhlášky

14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání
48/2005 Sb. o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky