Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení - Změny za období červen 2015

Vydáno:
Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph. D.,
specialista na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zdroj: www.mvcr.cz
Zákon č. 127/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, a zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
Částka: 55/2015 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 4.6.2015
Zásadní změna zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině vyplývá z toho, že evidence poskytovatelů služeb u Ministerstva práce a sociálních věcí se stává evidencí dobrovolnou. Podmínky zákona musí splňovat pouze evidovaní poskytovatelé. Díky tomu se zachová existující široké spektrum zařízení pečujících o předškolní děti, jejichž uplatnění by z důvodu péče o dítě bylo vyloučeno (např. lesní školky).
Sleva na dani za umístění dítěte se vztahuje pouze k umístění dítěte v zařízení mateřské školy dle školského zákona či zařízení podřízeném zákonu o poskytování péče o dítě v dětské skupině a nevztahuje se na umístění dítěte v zařízeních, která jsou provozována mimo režim těchto zákonů.

INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
MŠMT vydalo Pomůcku pro ředitele škol při tvorbě školního řádu (č. j. MSMT-10862/2015) jako obecné doporučení, které má usnadnit proces tvorby školního řádu, jenž by splňoval nároky na funkčnost, úplnost a vnitřní konzistenci a byl konformní s obecně závaznými právními předpisy. Pomůcka je společná pro všechny druhy škol s tím, že některá témata jsou využitelná pouze pro některé druhy škol. Nejedná se o závazný předpis nebo nařízení.
Pomůcka dává návod, jak tvořit pravidla pro řešení mnohých problematických situací; upozorňuje na pravidla, která by dle názoru ministerstva měla být ve školním řádu obsažena. V Pomůcce se ministerstvo poprvé vyjadřuje k právnímu režimu poskytování učebnic a uvádí, že poskytování učebnic žákům jiného ročníku než prvního je určitou formou výpůjčky vyplývající ze školského zákona.
Současně je nutné školy upozornit na některé nepřesnosti, které by se do textu školního řádu neměly přenášet:
-
ustanovení § 21 školského zákona neobsahuje základní práva dětí mateřské školy (což samozřejmě neznamená, že by děti mateřské školy žádná práva neměly), ale jen základní práva žáků a studentů,
-
ustanovení § 22 školského zákona neobsahuje základní povinnosti dětí mateřské školy, ale jen základní povinnosti žáků a studentů,
-
ustanovení § 391 zákoníku práce neobsahuje úpravu odpovědnosti za škodu, která vznikne dětem mateřské školy při vyučování, ale obsahuje jen úpravu odpovědnosti za škodu, která vznikne žákům a studentům při vyučování nebo v přímé souvislosti s ním,
-
kázeňská opatření se „neudělují“, nýbrž „ukládají“.
MŠMT dodatkem (č. j. MSMT-7441/2015-1) upravilo text Vyhlášení pokusného ověřování obsahu, formy, organizace a hodnocení výběrové zkoušky Matematika+, kterou lze konat jako nepovinnou zkoušku profilové části maturitní zkoušky. Nově výpis výsledku didaktického testu obsahuje hodnocení výsledků žáka převedené do klasifikační stupnice prospěchu od „1 - výborný“ po „5 - nedostatečný“. V souladu s tím je změněna i příloha č. 3 Vyhlášení (vzor výpisu výsledku didaktického testu).
MŠMT aktualizovalo seznam nutričních terapeutek pro dietní stravování.
MŠMT zveřejnilo Věstník č. 4/2015. Obsahem Věstníku je
-
Organizace školního roku 2016/2017 v základních školách, středních školách, základních uměleckých školách a konzervatořích,
-
Informace o resortních statistických zjišťováních v roce 2015 (přehled výkazů s uvedením termínu předání, vzory formulářů jednotlivých výkazů),
-
Doplnění seznamu schválených učebnic a učebních textů pro základní a střední vzdělávání.

INFORMACE CERMAT
Zdroj: www.novamaturita.cz
V Maturitním zpravodaji č. 32 sděluje Centrum kompletní informace k podzimnímu termínu 2015. Mimo jiné -komu je termín určen, kdy a jakým způsobem se k podzimnímu zkušebnímu termínu přihlásit, užitečné informace k organizaci zkoušky.

INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
ČŠI zveřejnila rozsáhlý dokument Kvalitní škola - kritéria a indikátory hodnocení v modifikaci pro předškolní vzdělávání, základní školy, gymnázia, odborné vzdělávání a vyšší odborné vzdělávání. Kritéria a indikátory hodnocení jsou vyčleněny v šesti oblastech - Koncepce a rámec školy, Pedagogické vedení školy, Kvalita pedagogického sboru, Výuka, Vzdělávací výsledky žáků, Podpora školy žákům - rovné příležitosti.

INFORMACE NÁRODNÍHO ÚSTAVU PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.nuv.cz
Národní ústav pro vzdělávání uveřejnil Metodické doporučení ke zřízení funkce asistenta pedagoga, které schválila porada vedení MŠMT na konci května 2015.

MINISTERSTVO VNITRA
Zdroj: www.mvcr.cz
Ministerstvo vnitra sjednotilo způsob, jakým různé úřady a úředníci veřejné správy vyřizují e-maily od občanů. Nová metodika ministerstva stanovila jasná pravidla, kdy mají úřady vyřizovat e-maily i bez elektronického podpisu a kdy mají odesílatele vyzvat k jeho doplnění, aby bylo možné e-mail považovat za podání podle správního řádu.
Metodika Vyřizování elektronických podání, podnětů a jiných písemností podle správního řádu s důrazem na vyřizování úkonů bez uznávaného elektronického podpisu je zveřejněna na webových stránkách Ministerstva vnitra (http://www.mvcr.cz/clanek/spravni-rad-metodickepomucky-ke-spravnimu-radu-metodicke-pomuckyke-spravnimu-radu.aspx).

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA
Zdroj: https://apps.odok.cz
Návrh vyhlášky o státních zkouškách z grafických disciplín a o změně vyhlášky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání
Konání státních zkoušek z grafických disciplín (psaní na klávesnici, zpracování textu na počítači, těsnopis a stenotypistika) bylo z důvodu neukotvení ve školské legislativě ukončeno.
Nová vyhláška má umožnit realizaci zkoušek podle požadavků školského zákona, upravovat rozsah a obsah zkoušek a jejich zkušební řád, pravidla konání zkoušek, přihlašování ke zkouškám, pravidla hodnocení zkoušek a úplatu za zkoušky. Součástí vyhlášky je i změna vyhlášky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání, která se týká vysvědčení o zkouškách, vzorů tiskopisů vysvědčení a rozšíření okruhu osob oprávněných vydávat stejnopisy a opisy vysvědčení (tímto subjektem bude Národní ústav pro vzdělávání).
Účinnost navrhované vyhlášky se předpokládá od 1. září 2015.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů
Cílem předkládaného návrhu zákona je zařazení Velkého pátku mezi ostatní svátky, stejně jako je tomu v případě vánočních svátků, Nového roku aj. Ostatní svátky (stejně jako státní svátky) jsou dny pracovního klidu, kromě dnů nepřetržitého odpočinku zaměstnance v týdnu.
V důvodové zprávě se uvádí, že žáci základních škol a studenti středních škol mají v tento den již řadu let prázdniny. Rodičům tak zařazení Velkého pátku mezi dny pracovního klidu pomůže vyřešit problém s hlídáním dětí a umožní rodinám strávit čas pohromadě.
Zákon má nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
262/2006 Sb. zákoník práce