Pravá ruka ředitele

Vydáno:

Žádný úkol pro něj není nesplnitelný; školu si bez něj nedovedu přestavit; je naprosto nepostradatelný; není mým soupeřem, ale spolupracovníkem a kolegou, o kterého se mohu opřít; svou radostí z práce i ze života ovlivňuje své široké okolí; umí jednotlivé nápady dotáhnout do úspěšného konce; je ochotný pracovat v kteroukoli denní i noční dobu; je velký týmový hráč; pro školu dýchá; vždy si najde čas vyslechnout si radosti i starosti, vždy nabídne pomocnou ruku; je opravdovou chloubou naší školy...

 

Pravá ruka ředitele
Mgr.
Naďa
Eretová,
šéfredaktorka redakce Řízení školy
Úvodní odstavec vypadá jako popis ideální bytosti z ideálního světa. S obrovským potěšením uvádím na pravou míru, že se jedná o střípky z nominací do soutěže Zlatá karabina 2017 o nejlepšího zástupce ředitele. Jsou to tedy zcela autentické doklady toho, jak vnímají své zástupce jejich ředitelé. Vítěze 4. ročníku už známe, nominovat do 5. ročníku bude možné od dubna 2018. Dovolím si malé ohlédnutí za soutěží i konferencí, na které byli již tradičně vítězové oceněni.
Letošní ročník se nesl v duchu celé řady zásadních změn. Tou první byla změna místa konání. Vyslyšeli jsme připomínky z dotazníků zpětné vazby a přesunuli jsme se do velkého zasedacího sálu historické budovy Magistrátu hlavního města Prahy na Mariánském náměstí, kam se rostoucí počet účastníků pohodlně vejde, každý má k dispozici stůl a v zadních řadách nikomu netáhne na záda. V tom, že to bylo správné rozhodnutí, nás utvrzují vyjádření letošních účastníků: "Místo bylo úchvatné, důstojné a reprezentativní."
Změnu doznal také program konference - více prostoru dostaly legislativní příspěvky a vyhlášení výsledků Zlaté karabiny proběhlo už uprostřed programu. Celou akcí provázel profesionální moderátor Tomáš Hauptvogel: "(...) velmi příjemný, pohotový, s profesionálním přístupem," ohodnotili jeho výkon účastníci v dotazníku zpětné vazby.
Konferenci otevřel svým příspěvkem ústřední školní inspektor
Tomáš Zatloukal
. Jeho prezentace o tom, jak využít data z inspekční činnosti, národních a mezinárodních šetření pro zlepšení vzdělávání, vzbudila zasloužený zájem. Následoval příspěvek právníka
Davida Borovce
z oblasti pracovního práva. Ředitel odboru pro mládež MŠMT
Michal Urban
názorně předvedl, jak kreativně využít mobilní telefony, a promluvil o tom, jak finančně motivovat učitele k práci s nadanými žáky. Hodnocení učitelů je nejen téma knižní novinky našeho nakladatelství, ale také příspěvku paní ředitelky
Ireny Trojanové
, který uzavřel úvodní blok konference.
Posíleni kávou byli zúčastnění zástupci, někteří v doprovodu svých ředitelů, vystaveni dalšímu náporu legislativy, tentokrát v podání
Moniky Puškinové
, která do svého příspěvku vměstnala všechny novinky a důležité změny, na které je třeba se připravit. Podpůrná opatření jsou souslovím, které se stalo jedním z nejčastěji skloňovaných v loňském školním roce, a tak ani toto téma nemohlo chybět - nejprve z pohledu právního
(Veronika Doležilová)
a poté psychologického
(Lenka Krejčová)
. Informací se sálem valilo obrovské množství, bylo načase otočit kormidlo směrem k rozjímání, zamyšlení se, snad i trocha toho dojetí by mohla být... Kapitáni, lodě, kormidla - nemohl přijít nikdo jiný než
Václav Trojan
, který ukázkou toho, jak stavět most mezi sborovnou a ředitelnou, vytvořil most, po kterém jsme přešli k vyhlášení výsledků 4. ročníku Zlaté karabiny.
Cenu za mimořádný počin
získaly
Zuzana Drtinová ze ZUŠ Jižní Město
, která je již čtvrtstoletí sbormistryní pěveckého sboru Pražská kantiléna, a
Martina Brachtlová ze ZŠ a MŠ Karlovice
, jež organizuje tolik sportovních a společenských akcí, že jen jejich výčet zabral značnou část nominačního formuláře.
Bronzovou Zlatou karabinu 2017
získala
Jana Raiskubová, ZŠ Mozartova, Olomouc
. Citujeme z nominace pana ředitele:
"(...) chápu tuto cenu jako opravdovou cenu pro toho nejlepšího zástupce ředitele, přičemž kladu důraz zejména na Janinu odbornost, ale také na její angažovanost, na její mimořádné zaujetí pro učitelství, její mimořádnou snahu o zvyšování prestiže naší školy a prestiže učitelského povolání vůbec. Jana není "JEN" zástupkyní ani "JEN" učitelkou - je respektující autoritou. Je velice populární v kolektivu spolupracovníků i rodičů. Je opravdovou chloubou naší školy."
Stříbrná příčka v soutěži Zlatá karabina 2017
patří
Matěji Bížovi z Gymnázia Evolution
. Jak napsal pan ředitel v nominaci, Matěj Bíža je velkým motivátorem. Při vyhlašování výsledků nelenil a představil projekt "@davamzidlidokruhu". Jeho zajímavý proslov s červenou židlí v ruce vzbudil kýžený zájem a celý projekt jistě získal mnoho dalších příznivců z řad účastníků konference. Matěj Bíža si zasloužil ocenění nejen za organizaci této a mnoha dalších akcí, ale také za vše další, co na něm chválí "jeho" pan ředitel:
"Je velkým motivátorem a dokáže na určitý problém nahlížet z několika stran, hledá kompromis, je nekonfliktní. Dokážu si ho představit jako budoucího ředitele."
Vítězkou a držitelkou Zlaté karabiny 2017
se stala
Kateřina Červinková Houšková ze ZŠ a MŠ Klas
. Proč?
"Je toho hodně. Jednak je to matka čtyř dětí, je také tlumočnicí znakového jazyka - tlumočí nejen představení Jaroslava Duška, ale i na řadě konferencí -, s manželem vychovávají rovněž dvě neslyšící děti, které si vzali do pěstounské péče. Je velmi kreativní, miluje český jazyk a literaturu, ale i divadlo. Je velmi energická a čestná. Nezajímá ji pouze prospěch žáka, ale neustále s naší školní psycholožkou spolupracuje především na zlepšení klimatu ve škole. Zasadila se o integraci autistického žáka do svého ročníku, a i když pro ni nebylo na začátku jednoduché, aby byla pochopena některými rodiči a žáky, díky silné podpoře kolegů se jí to povedlo. Nabízí zajímavá témata k diskusi i zamyšlení. Vzala nás na festival Jeden svět, zapojila nás do řady soutěží. I o víkendu nebo o prázdninách nabízí žákům a kolegům společnou účast na zajímavých (nekomerčních) filmech v kině. Píše úžasná slovní hodnocení, která žáky posouvají a rodičům jsou srozumitelná."
Ceny jsou rozdány, oběd je za námi a před námi poslední programový blok. Zahajuje náměstek pro řízení sekce operačních programů MŠMT
Václav Velčovský
a řeč je - jak jinak - o šablonách. Už na loňské konferenci byla kladně hodnocena možnost individuálních konzultací přímo s pracovníky tohoto odboru, proto jsme stejnou možnost poskytli i letos. A finále programu už se neslo v odlehčenějším duchu. Ředitelka školy a koučka v jedné osobě
Renáta Zajíčková
se zamýšlela nad synergií funkčního týmu, kterou nám vzápětí v praxi předvedli "mamka s taťkou", tedy pan ředitel
Petr Lehký
a jeho paní zástupkyně
Dagmar Chroboková
. Následně jsme se od ředitele školy
Pavla Škramlíka
dozvěděli, jak se rodí kmenový vůdce.
Na úplný závěr zazněly tóny harfy, jednoho z nejstarších hudebních nástrojů. K tomuto poměrně rozměrnému nástroji usedla 11letá dívenka s květinami ve vlasech, která vypadala jako z pohádky o víle. Nebyla z pohádky, ale ze Základní umělecké školy Jana Hanuše, která je již tradičním partnerem této akce. Jsme velmi vděčni, že díky panu řediteli Tenglerovi a žákům jeho školy zahajují naši konferenci fanfáry, při vyhlašování vítězů soutěže zní tuš a na rozloučenou harfa. Dodává to celému setkání punc výjimečnosti.
Z hodnocení účastníků:
-
Celý den mě naladil a dodal mi energii a chuť do práce.
-
Jako začínajícímu zástupci mi konference přinesla hodně důležitých poznatků.
-
Velice mne zaujal příspěvek Tomáše Zatloukala, konkrétně možnost využití dat z inspekční činnosti v propojení s daty z mezinárodního šetření. Výsledky našich žáků se zhoršují nebo stagnují. Škola musí převzít zodpovědnost za vzdělávání svých žáků.
-
Doporučuji vytrvat ve vaší práci a organizovat tyto konference i nadále. Z mého pohledu je velmi užitečná (přednášky na různá témata, setkání se zástupci z různých typů škol a neformální výměna zkušeností).
-
Konference byla velmi plodná, užitečná pro můj rozvoj v pedagogickém vzdělávání, poznání nových lidí a přinesla nápady, metody, postupy pro práci v roli zástupce ředitele.
-
Děkuji za možnost koupit se slevou odbornou literaturu.
-
Získala jsem nejen mnohé zajímavé a nové poznatky, ale také posílení vědomím, že "v tom nejsem sama".
-
Krátké, několikaminutové vstupy přednášejících ve stylu stručně, jasně, výstižně - skvělý program!
Všechny prezentace najdete na
https://konference.rizeniskoly.cz/. Zde se můžete podívat také na program i fotogalerii z konference.
Poděkování patří partnerům konference:

Související dokumenty

Pracovní situace

Možnost vést dokumentaci školy pouze v elektronické podobě