Novinky didaktického systému Comenia Script 2015/2016

Vydáno:

Již pět let se na českých školách vyučuje psací písmo Comenia Script®. V letech 2010-2012 bylo písmo Comenia Script® ověřováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v projektu dvouletého pokusného ověřování a v roce 2012 na základě velmi dobrých výsledků schváleno jako alternativní školní psací písmo pro použití v českých základních školách.1)

Novinky didaktického systému Comenia Script 2015/2016
MgA.
Radana
Lencová,
Ph. D.,
autorka písma Comenia Script
Na školní rok 2015/2016 připravila autorka projektu Radana Lencová několik novinek, které by měly dětem zpříjemnit výuku psaní a učitelům usnadnit přípravu, např. nové učebnice, písanky, aplikaci a didaktickou pomůcku.
-
Nová učebnice pro genetickou metodu čtení - pro 1. ročník základní školy
Dvoudílnou učebnici pro genetickou metodu čtení připravila Mgr. Ing. Jitka Rubínová ve spolupráci s MgA. Radanou Lencovou, Ph. D. Učebnice koresponduje s písankami „Umím psát 1, 2 - pro leváky i praváky“ pro genetickou metodu a s dalšími materiály Comenia Script®. Prošla ročním pilotním ověřováním pod vedením autorky.
Pro učitele se chystají semináře k učebnici, kde si učitelé osvojí metodiku výuky čtení genetickou metodou. Objeví originalitu těchto nových učebnic, budou podrobněji seznámeni s nabídkou forem a způsobů výuky dle těchto učebnic.
-
Písmena s písničkou
První díl učebnice pro genetickou metodu čtení obsahuje cvičení na rozvoj sluchové syntézy a analýzy slov, čtení slov a vět. Tématem učebnice je práce s písničkou, která je spojená s podobou obrázků Comenia Pictures a psacích písmen Comenia Script®. Formát A4, 80 stran. ISBN 978-80-87201-10-7. Vytištěno na certifikovaném papíře FSC.
-
Umím číst a rozumím
Druhý díl učebnice obsahuje soubor celistvých textů vhodných k rozvoji techniky čtení a k rozvoji čtenářské gramotnosti v duchu hesla: „čtení je myšlení“. Formát A4, 80 stran. ISBN 978-80-87201-11-4. Vytištěno na certifikovaném papíře FSC.
-
Anglická verze obrázkové abecedy - Comenia Pictures Cards
Didaktická pomůcka určená k zapamatování psacích písmen Comenia Script hravou formou - ve spojení s obrázkovou abecedou „Comenia Pictures“ v anglické verzi. Karty obsahují všechna písmena anglické velké abecedy, malé abecedy a číslice (A-Z, a-z, 0-10), jsou oboustranné (15 x 10,5 cm).
-
Psaní s motýlem: nová verze aplikace pro výuku psaní písmem Comenia Script® v češtině i v angličtině
Nová verze aplikace pro výuku psaní písmem Comenia Script® je nyní k dispozici pro tablety a chytré telefony s operačními systémy iOS a Android v českém i anglickém jazyce.
Radana Lencová ve spolupráci s Jakubem Wagnerem, vývojářem společnosti J4W s. r. o., připravili novou vylepšenou verzi výukového programu psaní pro nejrozšířenější platformy s operačními systémy Android a iOS (pro iPad a iPhone) s názvem „Comenia Script - psaní s motýlem“ v české a anglické verzi.
Aplikace „Comenia Script - psaní s motýlem“ je hra pro nejmenší písaře, která zábavným způsobem seznamuje děti s novým psacím písmem Comenia Script. Zároveň podporuje uvolnění ruky (grafomotoriku) formou obtahování písmene na celé ploše tabletu nebo chytrého telefonu. Proto je vhodná před samotným nácvikem písma Comenia Script v 1. ročníku nebo také pro předškoláky. Aplikace vychází z úspěšného programu pro školní interaktivní tabule z roku 2012, který obsahuje šest různých aktivit pro výuku psaní. Anglickou verzi aplikace namluvil rodilý mluvčí a byla pro ni vyvinuta nová anglická verze obrázkové abecedy Comenia Pictures.
Aplikace „Psaní s motýlem“ je bezplatně dostupná ke stažení v AppStore nebo v Google Play a nabízí v české verzi k vyzkoušení třináct znaků abecedy. Všech 96 znaků včetně sady obrázků Comenia Pictures je možné zakoupit za 59 Kč/1.99 USD.
-
Písanky „Umím psát 1, 2 - pro leváky i praváky“
Tyto písanky jsou vůbec prvními písankami, které obsahují speciální tahy pro leváky. Dosud leváci museli používat pouze písanky s vázaným písmem, které svým charakterem neumožňuje tvořit tahy pro leváky, neboť slovo je napsáno souvisle - jedním tahem. Od roku 2012 měli leváci možnost psát nevázaným písmem - scriptem - a tahy písma si přizpůsobovat svému psaní. Písanky „Umím psát 1, 2“ (pro 1. ročník) dosud obsahovaly pouze „univerzální“ tahy pro praváky. Nyní mají leváci možnost využívat v písankách i doporučené tahy pro leváky. Při nácviku písmen v písance, kde je změna tahů pro leváky, jsou na stránce zobrazeny dvě možnosti: nalevo tahy pro leváky a napravo tahy pro praváky.
Tahy pro leváky u písma Comenia Script® nejsou závazné, ale jistým doporučením k vytvoření optimálních tvarů písma. Změna se týká především horizontálních a dalších tahů, aby pro leváky byly „pohodlnější“ a snadněji je vytvářeli „tahem“, nikoliv tlakem.
Odkazy:
-
www.levneucebnice.cz
1) viz Závěrečná zpráva o výsledcích pokusného ověřování písma Comenia Script, PedF UK v Praze, říjen 2012.

Související dokumenty