Keř

Vydáno:
KEŘ
Ondřej
Langr
Pěstitel a ředitel ZUŠ Bílovec
"Moje zahrada mě rok od roku vábí silněji. Už vrací, co jí dávám, vysadil jsem desítky stromů a keřů. Zjara se předvádí kvetoucí dřín, v létě se do syté oranžové barví rakytník a na podzim brslen nasazuje biskupské čepičky. Zkrátka, pořád je na co koukat a z čeho zobat.
Letos jsem zasadil nový KEŘ a nebyl jsem na to sám. Kvete celoročně, plodí každému, kdo natáhne ruku a pečujících zahradníků je více. Náš KEŘ je Kruh Elastických Ředitelů ZUŠ - společenství otevřených a komunikativních ředitelů s tvůrčím potenciálem, profesními zkušenostmi a chutí se dále rozvíjet. Semkli jsme se zcela spontánně z potřeby sdílet svoji ředitelskou práci v příjemné atmosféře vzájemné důvěry, pohody, tvůrčí energie a radostné mysli.
Výsledkem je intenzivní bouře tvořivých mozků nad tématy vycházejících z nás samotných - praktických, užitečných, pedagogických, seberozvojových, vztahových, filozofických, etických, týkajících se ZUŠ. Duševní práce "na plné obrátky" v otevřeném, svobodném a kreativním prostředí, které na valných hromadách nezažijete.
Pravidla? Každý v kruhu má naprosto stejné postavení, právo promluvit a být vyslyšen, otevírat nová témata, neúčastnit se diskuze, kdykoli odejít a klidně bez vysvětlení. Nesnažíme se duplikovat fungující sdružení moravskoslezských ZUŠek, nemáme žádné vedení, stanovy, organizační strukturu ani právo veta. Nikdo totiž nemá ambice jej řídit, manipulovat, přilepšovat si nebo jím točit.
Koná se jednou za měsíc pokaždé na jiné ZUŠce. První hodinka je "věnována" hostitelskému řediteli. Může ji využít k prezentaci, supervizi, řešení konkrétních problémů apod. Pak je prostor pro téma, které vybíráme z vlastní (dnes již bohaté) zásobárny v rámci informací sdílených v cloudovém prostředí (např. naplňování ředitelských vizí, šablony II, výkon vs. výsledek, mentorský výcvik, vzájemné hospitace).
Název KEŘ nebereme příliš vážně. Písmeno "E" může znamenat cokoli, co vás napadne a co vás třeba i pobaví: Elpíčkových = dlouhohrajících, Eurytmických = v částech i celku vyrovnaných, Eficientních = ve smyslu výkonných (tj. za málo peněz hodně muziky). Můžeme "rolovat" nabízenými slovy dle libosti, kreativitě se meze nekladou.
Jediným vkladem do společenství je náš čas, zájem a energie. Není to malá cena, ale jsme přesvědčeni o velkém zisku. Jak známo, energie se jen tak v přírodě neztrácí a ten pocit tvůrčí svobody stojí za to. Nemyslím, že by náš KEŘ byl něčím, pod sluncem nezvyklým. Třeba bude inspirací podobným, divoce rostoucím živým organismům v našich krajích.
A třeba pak jednou uspořádáme i zahradnický kongres."