Hoď to do stroje aneb Jak si z Excelu udělat finanční kalkulačku

Vydáno:

V knižní edici Řízení školy nakladatelství Wolters Kluwer vyšla nedávno poměrně obsáhlá kniha „Finanční gramotnost: výpočty v Excelu“ od Zbyňka Bárty. Komu je určena a co může nabídnout? Pojďme se na ni podívat blíže.

Hoď to do stroje aneb Jak si z Excelu udělat finanční kalkulačku
Mgr.
Miroslav
Hřebecký,
lektor školského managementu, manažer vzdělávání a služeb EDUin, o. p. s.
Tematicky poměrně neobvyklý titul vykrývá doposud hluchý prostor v aplikaci finanční gramotnosti do praxe. Důležitost výchovy ke správnému nakládání s penězi už před několika lety akcentovala aktualizace Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Pokud chce vyučující opřít učební látku o praktické příklady a situace, nabízí se mu několik metodik, zdařilých her i pracovní sešity. Většinou mají ale moderní metodické materiály jedno společné - chybí tam kapitola, která by naučila žáky provést finanční výpočty samostatně, a to na úrovni doby, tedy v nějaké aplikaci, nejlépe v tabulkovém kalkulátoru. Vím o tom své, když jsem se před pár lety pídil po vzorcích na finanční výpočty, internet nabízel pouze jednoduché hypoteční a jiné jednoúčelové kalkulačky, u kolegů matematikářů jsem také příliš nepochodil.
O Excelu se říká, že je nejzdařilejší a nejdokonalejší částí kancelářského balíku Microsoft Office. Ovšem jen málo uživatelů dokáže využít veškeré jeho velmi pokročilé a výkonné nástroje k automatickým výpočtům. A právě v tomto nám je zmiňovaná kniha zdatným pomocníkem. Autor předpokládá, že ne všichni budou v obsluze Excelu silní, proto hned první kapitola shrnuje základy práce v tomto programu. V příloze je zase obsažen přehled všech finančních funkcí této aplikace.
Jak obsažené kapitoly spojit s reálnými situacemi v životě? Půjde to samo. V takovýchto situacích se ocitají lidé v životě každou chvíli. Hypotéka se blíží ke konci fixace a bude třeba porovnat nabízené produkty kvůli refinancování. Od toho je jen krůček k celkové analýze stavu rodinných financí a aktualizaci plánu spoření a investic. Ne všem vyhovuje slepě se svěřit do rukou finančního poradce, kteří poslední dobou doslova zaplavili republiku. Nejde o nic méně než o naše vlastní finance, každá chyba nás může vyjít velmi draho. Proto je nanejvýš výhodné umět si veškeré produkty a nabízená řešení přepočítat a vzájemně jejich výnos a výhodnost porovnat.
S využitím knihy mohou vyučující mnoha předmětů (od matematiky po základy společenských věd) předkládat svým žákům velké množství konkrétních kazuistik a otevřených úloh. Témata a obtížnost jsou vhodné především pro žáky gymnázií a obchodních akademií, ale jednodušší úlohy zvládnou bez větších problémů i děti z druhého stupně základní školy. Jsem ale přesvědčen, že jakmile se do knihy začte učitel, bude jistě sám prvním řešitelem sepsané problematiky. A v tom je síla knihy - peníze se týkají nás všech a každý musí řešit jejich správu, díky tomu je titul univerzální.
Ideálem je postavit na zvolené úloze vždy komplexnější problém, nechat děti pracovat v týmech, nutit je dohledávat další informace na internetu a ověřovat ve finančních ústavech. To bude velmi reálně odpovídat budoucím zadáním, která budou muset žáci jako dospělí lidé řešit. Proto má smysl úkoly formulovat jako „porovnejte“ nebo „doporučte nejvhodnější“. Výhodou je i fakt, že v pozadí tohoto tématu stojí peníze, ožijí tak i leckteří jinak velmi apatičtí žáci. A přitom není třeba se nějak morálně pohoršovat nad tématem - jako takové jsou peníze neutrální, jen na lidech záleží, zda si je dokážou zkrotit. A ještě něco: nepředáváme žákům hotovou pravdu, ale konkrétní nástroj, jehož ovládnutí nezastará. I v budoucnu bude možné jeho prostřednictvím spravovat rodinné finance.
Jedna kapitola mi udělala obzvlášť velkou radost - výběr auta. Jaké zvolit: nové, nebo ojeté? Do jaké hranice se vyplatí ojetina a odkdy již náklady na servis přesáhnou cenu nového vozu? Tento rébus jsem řešil ve své hlavě, kdykoliv jsem do rodiny pořizoval automobil, a říkal si, že by bylo zajímavé si to matematicky namodelovat. V knize je témat opravdu hodně. Hypotéky, půjčky, spoření, důchody. Časová hodnota peněz. Autor nezapomněl ani na Einsteinem opěvovaný fenomén - složené úročení.
Jste připraveni ochránit mladé lidi před agresivními praktikami bank, pojišťoven a finančních poradců? Nabízí se velmi účinná zbraň, která je vtáhne do děje a naučí je bránit se samostatně. Kniha se vymyká ze zbytku edice svojí univerzálností, je podle mého vhodná k distribuci i do běžné knižní obchodní sítě, zdaleka ne pouze pro školy.

Související dokumenty