Historie školní inspekce. 3. část: Počátky moderní školní inspekce (1868-1918)

Vydáno: 7 minut čtení

Definitivně převzal stát dohled nad školstvím až roku 1868. O rok později byl vydán nový školský zákon, který zásadním způsobem proměnil organizaci školství i obsah výuky. Ani jedna z těchto výrazných změn se však v praxi neprosazovala snadno. Obtížím spojeným s ustavováním nově pojaté školní inspekce koncem 60. let 19. století je věnován tento díl seriálu o dějinách školní inspekce.

Zákon upravující vztah církve a školy, kterým stát převzal dozorovou funkci nad školstvím, byl vydán roku 1868. Další rok následovala norma, která přesně upravovala organizaci dohledu nad školstvím – vznikl třístupňový systém tzv. školních rad. V první instanci nad školou bděla místní školní rada, jejímž členem byl automaticky starosta města a ředitel školy a dále dva až šest členů volených obecním zastupitelstvem.
Činnost místní školní rady, která se měla scházet každý měsíc, nebyla nijak honorována a účast v ní asi nebyla mezi občany příliš populární, protože zákon uvádí i celý sazebník pokut pro ty, kdo nebudou svoje povinnosti plnit řádně nebo by snad na zasedání vůbec nedocházeli. Místní školní rada ze svého středu vybrala dva zástupce, tzv. školdozorce, kteří se měli dohledu nad školou věnovat intenzivněji (vzhledem k dlouholeté tradici spojení školy a církve obvykle býval jední