Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti

Vydáno:

Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti (European Cyber Security Month, ECSM) je celoevropská informační kampaň o kybernetické bezpečnosti zaměřená na občany. Cílem je vyvolat změnu ve vnímání kybernetických hrozeb udílením vyšší pozornosti bezpečnosti dat a informací, vzdělávání a sdílení osvědčených postupů.

Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti
PhDr.
Zdeněk M.
Záliš
ředitel pro strategii a vývoj NCBI
Tato kampaň je koordinovaná Evropskou agenturou pro síťovou a informační bezpečnost (ENISA) a DG CONNECT Evropské komise a probíhá v měsíci říjnu. Partnery kampaně na evropské úrovni jsou mezinárodní a evropské organizace a profesionální informační a komunikační asociace.
Cílem Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti je:
-
vytvářet obecné povědomí o kybernetické bezpečnosti, jedné z priorit bezpečnostní strategie EU,
-
informovat o bezpečnosti sítí a informací (Networking Information Security, NIS) a připravované evropské směrnici o NIS,
-
podpořit bezpečnější využívání internetu všemi uživateli,
-
zapojit všechny zainteresované do procesů zkvalitnění kybernetické bezpečnosti,
-
zvýšit zájem médií prostřednictvím evropského a globálního rozměru ECSM.
Pro každý týden bylo hlavním koordinátorem kampaně, ENISOU, stanoveno hlavní téma:
1.
týden - Školení kybernetické bezpečnosti pro zaměstnance
2.
týden - Kybernetická bezpečnost jako součást firemní kultury
3.
týden - CodeWeek pro všechny
4.
týden - Osvěta cloudových řešení pro všechny uživatele
5.
týden - Jednotný digitální trh pro všechny uživatele
Koordinátorem aktivit v České republice je již od pilotního ročníku ECSM v roce 2012 Národní centrum bezpečnějšího internetu. Letošní kampaň, která proběhne již potřetí pod záštitou Národního centra kybernetické bezpečnosti Národního bezpečnostního úřadu, zahrne sérii akcí a aktivit počínaje tiskovou konferencí, přes kampaň „CodeWeek“ (www.codeweek.cz), odbornou konferenci „Cyber Security“, konferenci „Spolupráce policie a neziskového sektoru proti kyberzločinu v praxi“ a seminář „Bezpečnost na sociálních sítích“.
Podporu kampani ECSM v ČR vyjádřily následující instituce a organizace: Senát ČR, Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad, CSIRT. CZ, AFCEA, Policejní akademie ČR v Praze, Univerzita obrany.
Kampaň můžete podpořit uspořádáním vlastní akce - školení, semináře na téma kybernetické bezpečnosti, případně zapojením se do projektu eSafety Label (www.esafetylabel. cz), který podporuje zavádění bezpečnostních standardů v oblasti online komunikace a používání internetu do škol. Informujte nás prosím, pokud se rozhodnete uspořádat vlastní akci propagující kybernetickou bezpečnost. Kontaktní e-mail: info@saferinternet.cz.