Evakuace školy a školského zařízení, její příprava a provedení po vyhlášení cvičného požárního poplachu

Obecně se slovem evakuace označuje souhrn organizačních a technických opatření zabezpečujících přemístění osob, zvířat, předmětů kulturní hodnoty, technického zařízení, případně strojů a materiálu k zachování nutné výroby a nebezpečných látek z míst ohrožených mimořádnou událostí do míst, která zajišťují pro evakuované obyvatelstvo náhradní ubytování a stravování, pro zvířata ustájení a pro věci uskladnění. O evakuaci rozhoduje velitel zásahu a příslušné orgány krizového řízení. V objektu, kde se shromažďuje větší počet osob, ve veřejných budovách při bezprostředním ohrožení osob, rozhodují o evakuaci též jejich provozovatelé či majitelé.

Evakuace školy a školského zařízení, její příprava a provedení po vyhlášení cvičného požárního poplachu
Pro budovy a prostory, ve kterých jsou složité podmínky pro zásah nebo kde se provozují činnosti se zvýšeným či vysokým požárním nebezpečím a v případě, že tak stanoví dokumentace požární ochrany, je cvičná evakuace povinná a její pravidla a způsob provedení určuje požární evakuační plán. Většina našich škol a školských zařízení je zařazena do kategorie bez zvýšeného požárního nebezpečí. Zde pak není zákonná povinnost (vyplývající z předpisů o požární ochraně) požární poplachové směrnice ani požární evakuační plán zpracovávat (a tedy ani prověřovat), nicméně provádět nácvik evakuace velmi doporučujeme. S uspokojením lze konstatovat, že v drtivé většině mají školy a školská zařízení i přesto zpracovány požární poplachové směrnice, které ověřují cvičením.
Hovoříme-li o evakuaci školy a školského zařízení, máme na mysli krátkodobé a organizované přemístění všech osob po stanovených únikových cestách z ohroženého prostoru do bezpečí. Jde o co nejrychlejší přesun na volné prostranství nebo do chráněného prostoru mimo dosah nebezpečných účinků ohrožujících zdraví a životy. Těmito účinky mohou být např. požár, havárie či nástražný výbušný systémem. Laicky řečeno: Cílem evakuace je vyvést všechny osoby mimo ohrožený prostor, a to do příjezdu zasahujících jednotek.
Cílem nácviku e