Dovolená

Vydáno:

Jak naložit s řádnou dovolenou, když má ředitel školy dovolenou z roku 2012 a ještě část z roku 2011, kterou si nemohl pro provozní překážky vybrat. Může si tu část z roku 2011 začít ještě vybírat, nebo o tuto část z roku 2011 přijde, protože si ji nevybral do konce roku 2012? A může se mu zanechat celá dovolená z roku 2012, kterou si začne vybírat co nejdříve, a musí si ji vybrat celou v letošním roce? A k tomu samozřejmě vzniká nárok na novou dovolenou za rok 2013.

Dovolená
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
§ 217, 218, 222 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění p. p.
Novelou zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, dále jen „ZP“) účinnou od 1. 1. 2012 byly provedeny některé
změny v čerpání dovolené a poskytování náhrady mzdy za nevyčerpanou dovolenou.
Právní úprava již nerozlišuje mezi dovolenou do 4 týdnů a nad 4 týdny a bylo také zrušeno ustanovení upravující zákonný nástup dovolené či její části.
Čerpání dovolené je podle § 218  odst. 1 ZP zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody. Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku.
Výjimky pozdějšího čerpání dovolené
platí jen pro případy, kdy dovolená nemohla být vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku z důvodu čerpání mateřské dovolené, rodičovské dovolené nebo trvání dočasné pracovní neschopnosti.
Ve vámi uvedeném případě dovolenou, na niž zaměstnanci vzniklo právo v roce 2011, již v roce 2013 čerpat nelze. Dovolená za rok 2012 musí být vyčerpána do konce roku 2013. Právo zaměstnance na dovolenou uplynutím následujícího kalendářního roku nezaniká, nemůže ji však již čerpat. Náhradu mzdy za nevyčerpanou dovolenou lze podle § 222 odst. 2 ZP poskytnout pouze v případě skončení pracovního poměru. V daném případě by se dovolená, na niž zaměstnanci vzniklo právo v kalendářním roce a která nebyla vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku, kumulovala, k jejímu proplacení by mohlo dojít pouze v případě skončení pracovního poměru.