Co znamená být emočně inteligentní?

Vydáno:
„Každý se může rozzlobit – to je snadné. Avšak rozzlobit se na toho pravého člověka, tou pravou mírou, v ten pravý čas, z toho pravého důvodu a tím pravým způsobem – to už tak snadné není,“ Aristoteles.
 
Pojem emoční inteligence je v současné době velmi rozšířený a diskutovaný. Mnoho lidí si ho vysvětluje jako schopnost vcítit se do ostatních, kterou má člověk danou od narození. Patříte také mezi ně? Skutečnost je jiná. Schopnost vcítit se do ostatních je jen jednou
z jejích složek. Být emočně inteligentní znamená také znát vlastní emoce, zvládat je, dokázat sám sebe motivovat a vyznat se v mezilidských vztazích. A určitě se na tom všem dá pracovat.
Co znamená být emočně inteligentní?
Mgr. Bc.
Daniela
Jezdinská
pedagožka, zástupkyně ředitele školy, výchovná poradkyně,
V posledních letech zažíváme stále častěji příliv zpráv, které hovoří o rostoucí vlně násilí, o šířící se citové otupělosti,o zoufalství a bezohlednosti. Dovídáme se o rostoucím počtu lidí trpících depresemi. Přihlížíme, jak děti tráví mnohem více času samotné, zírající na své mobilní telefony či do monitorů počítačů. Žijí si ve virtuálním světě, což narušuje rozvoj schopnosti vytvářet zdravé vztahy k jiným lidem. Za tím vším stojí šířící se emoční ochablost. Dobrou zprávou ale je, že se těmito znepokojujícími informacemi zabývají vědci po celém světě. Vedle inteligence (dané inteligenčním kvocientem IQ) se zabývají také důležitostí emoční inteligence (EQ též EI) a možnostmi jejího rozvoje.
Co je emoční inteligence?
Již přibližně před dvěma tisíci lety vyjádřil Platon myšlenku, že veškeré učení má citový základ. Od té doby proběhlo mnoho studií, aby důležitost emocí pro rozvoj člověka potvrdily, nebo vyvrátily. Potřebu seberealizace, jed