Co se řeší v kyberprostoru

Vydáno:

Konference Kyberpsycho 2015 jednoznačně potvrdila trend trvalého růstu případů kybernetické kriminality.

Co se řeší v kyberprostoru
Ing.
Jiří
Palyza,
výkonný ředitel v organizaci Národní centrum bezpečnějšího internetu
Národní centrum bezpečnějšího internetu uspořádalo ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy s podporou partnerů MV ČR a CZ. NIC konferenci Kyberpsycho 2015, která byla zaměřena na nejnovější poznatky z oblasti kybernetických a online hrozeb. Hned v úvodní části konference, která patřila zástupcům spolupořádajících organizací, vystoupil Michal Barbořík z ministerstva vnitra a konstatoval: „Oblast kyberkriminality je jedinou oblastí, kde registrujeme strmý růst. V posledních letech o třetinu každoročně.“ Většina případů kyberkriminality souvisí s majetkovou trestnou činností, zbytek jsou podvody. Oběťmi jsou obyvatelé ze všech vrstev, mnoho z nich se na policii ani neobrátí, a zvlášť zranitelné skupiny jsou děti a mládež.
Nepříliš uspokojivá slova otevřela opět tematicky velmi nabitou konferenci, která byla letos rozšířena o část týkající se internetu věcí (IOT) a souvisejících nebezpečí. Dozvěděli jsme se, jaké základní chyby uživatelé v online prostoru opakovaně dělají, jaká nebezpečí trestuhodně podceňují a co vše se v budoucnu může obrátit proti nim. Posluchači se dozvěděli i o novém fenoménu, rozmáhajícím se především mezi (bývalými) partery, kterým je Revenge Porn.
Kyberpsycho 2015 ve zkratce:
-
Vaše fotografie ze serveru Rajce.net se mohou objevit na pornostránkách.
-
„K tomu, aby zlo zvítězilo, stačí, aby dobří lidé nedělali nic.“
-
Učte se.
-
Pozor na výsledky vyhledávání v Google na čelních pozicích, nebezpečí stažení malwaru.
-
Pozor na pracovní data zapůjčených prostředků ze zaměstnání (např. při půjčování notebooků, mobilních telefonů, tabletů dětem), důsledkem může být vyzrazení pracovních dat.
-
S heslem zacházejte jako s třaskavinou.
-
Není nutná pravidelná obměna hesla, pokud heslo není kompromitováno.
-
Hesla škálujte (používejte různou úroveň komplikovanosti pro různé služby).
-
Už dávno neplatí, že zálohují jen srabi.
-
Při používání cloudu data šifrujte.
-
Pozor na digitální stopu; sbírá vše, co o sobě na internetu zveřejňujeme.
-
Nic není 100% bezpečné a zabezpečitelné.
Více informací o obsahu konference najdete na http://goo.gl/3aghj5.
Den bezpečnějšího internetu 2016: „Sehrajte svou aktivní roli ve snaze o lepší internet.“
Každým rokem se školy, knihovny a další vzdělávací a informační organizace přidávají k aktivitám Dne bezpečnějšího internetu. Nejinak tomu bude i v roce příštím, kdy se Den bezpečnějšího internetu 2016 bude konat v úterý 9. února 2016. Jde o mezinárodní aktivitu, jejímž cílem je poukázat na potřebu chovat se při používání online a mobilních technologií zodpovědně, bezpečně, a minimalizovat tak rizika dopadu hrozeb, kterých je v prostředí online stále více. Každoročně se k jeho výzvě připojují desítky škol a organizují pro žáky nejrůznější akce s tematikou „bezpečněji v online prostoru“.
Volný překlad motta nadcházejícího Dne bezpečnějšího internetu 2016 je: Sehrajte aktivní roli ve snaze o lepší internet. A Národní centrum bezpečnějšího internetu opět připravuje soutěž. Tentokrát ovšem se speciální kategorií. Vzhledem k výročí 400 let od úmrtí světově proslulého dramatika Williama Shakespeara, které si připomeneme v roce 2016, se bude týkat právě tohoto tématu. Soutěžním úkolem bude vytvořit na motivy Shakespearových povídek a dramat vlastní příběh s tematikou bezpečně online. Věřte, že tato kategorie bude odměněna speciální cenou!
Více informací o připravovaných aktivitách Dne bezpečnějšího internetu najdete na stránkách: www.saferinternetday.cz.
Panenka Hello Barbie
Na trhu se objevila nová hračka - panenka se jménem Hello Barbie. Je poprvé ve své historii vybavena prvky umělé inteligence. Pokud stisknete sponu jejího opasku, panenka poslouchá, co jí říkáte, a vše zaznamenává do cloudu. Tyto nahrávky, které jsou později přístupné i prostřednictvím chytrého telefonu, Barbie použije ke komunikaci s kýmkoliv, kdo k ní bude promlouvat.
Odborníci varují, že jde o potenciální hrozbu z hlediska ochrany soukromí dítěte. Děti se mohou panence svěřovat s intimními detaily ze svého života, ale hračka není schopna je udržet v tajnosti. V režimu naslouchání je vše, co dítě panence sděluje, ukládáno na cloudové servery a analyzováno technologickým partnerem výrobce panenky. Jeho zaměstnanci tak mají přístup ke všem nahraným informacím. Tento fakt byl důvodem ke spuštění kampaně organizace CCFC, jejíž snahou je oprostit děti od komerčních vlivů. Vyjmenovává důvody, proč by rodiče „chytrou“ Barbie raději měli nechat ležet v regálech obchodů. Zda tomu tak opravdu bude, ukážou až povánoční prodejní výsledky.