Cena za inovace ve vzdělávání Eduína 2016

Vydáno:

Již počtvrté byly na sklonku roku 2016 vyhlášeny výsledky dalšího ročníku ceny EDUína, která se snaží upozornit na zajímavé inovativní projekty v českém vzdělávání a ocenit jejich tvůrce.

 

Cena za inovace ve vzdělávání Eduína 2016
Mgr.
Miroslav
Hřebecký
EDUin, o.p.s., garant ceny Eduína
Cenu tradičně organizuje EDUin, letos podruhé byla generálním partnerem Nadace Depositum Bonum, v tuto chvíli největší nadace v České republice. Přihlásit bylo možné projekty a počiny jedince, školy nebo organizace působící v České republice, jež jsou autory zajímavého projektu vedoucího k nějaké inovaci ve vzdělávání. Projekty nebyly omezeny jen na školství, mnoho z nich bylo z oblasti neformálního vzdělávání, kam se stále více a více přesouvá těžiště lidského poznávání i učení.
Byla stanovena tato hodnoticí kritéria:
-
originalita/inovativnost (je to opravdu novinka? mění to něco? směřuje to kupředu?)
-
funkčnost (snadnost, pochopitelnost)
-
užitečnost (k čemu to uživatelům bude? co to způsobí?)
-
přenositelnost (mohou to použít i následovníci? lze dobře šířit?)
Každý rok se snažíme, aby odborná porota byla plejádou osobností, které v českém vzdělávání něco znamenají. Letos v porotě zasedlo 9 lidí, kteří svojí profesí i zájmy pokrývají pestrou paletu činností souvisejících se vzděláváním. Vedle zástupců akademické sféry, inovativních ředitelů škol či novinářky specializované na školství bylo zastoupeno i MŠMT, neziskové organizace a zástupce loňského vítězného projektu.
Sešlo se historicky nejvíce nominací, celkově 89. Z nich odborná porota vybrala devět finalistů. O těch hlasovala veřejnost prostřednictvím internetu, a rozhodla tak o pořadí tří nejlepších projektů ucházejících se o Cenu veřejnosti. Ze stejných devíti finalistů vybrala odborná porota své favority pro Cenu odborné poroty a pořádající EDUin samostatně uvedl do Auly slávy osobnost, která se dlouhodobě a systematicky zasluhuje o přínos českému vzdělávání.
Škála nominovaných projektů byla velmi široká - od autorských počinů jednotlivců přes projekty konkrétních škol všech stupňů až po české mutace nadnárodních programů. Od iniciativy aktivních vysokoškoláků až po dobrovolnou aktivitu nadšených seniorů.
Internetové hlasování probíhalo v listopadu 2016 a v prosinci byli vyhlášeni během slavnostního večera vítězové všech 3 kategorií. Ti si mohli odnést nádherné umělecké artefakty, které pro tento účel již tradičně, nicméně každý rok zcela originálně vytváří ZUŠ Hostivař.
PROFILY DEVÍTI FINALISTŮ
Badatelna, Masarykova univerzita
Série krátkých populárně-naučných videí, která představují zajímavé pokusy z fyziky či chemie. Zábavný formát má přiblížit dětem i dospělým fakt, že věda může být zábavná a hravá a rozhodně ne nudná.
Global Storylines, NaZemi
V Global Storylines jsou děti prvního stupně ZŠ vtaženi do příběhu, který se stává osou výuky po dobu dvou až tří měsíců. Příběh klade před komunitu problémy a výzvy, které musí její členové řešit. Global Storylines využívají prvky vyprávění a dramatické výchovy, a umožňují tak prozkoumávat komplexní globální témata v bezpečném prostředí fiktivního příběhu. Děti vede k aktivnímu přístupu k řešení problémů, spolupráci, solidaritě a empatii s druhými.
Heuréka, Irena a Leoš Dvořákovi + KDF MFF UK
Projekt zaměřený na aktivní práci žáků a studentů při výuce fyziky, jehož hlavní součástí je dlouhodobá práce s učiteli a budoucími učiteli fyziky. Během více než 25 let existence projektu se vytvořila poměrně široká komunita učitelů, kteří pravidelně navštěvují různé typy seminářů i každoroční konferenci. Všechny aktivity tohoto projektu jsou neformální a pro účastníky zdarma.
Mapa společenských stereotypů, Centrum současného umění DOX
Jak nastavit zrcadlo přirozené lidské potřebě „škatulkovat“? Centrum DOX se dlouhodobě snaží nejrůznější stereotypy rozkrývat a narušovat. Proto vznikl interaktivní materiál, který chce pomoci učitelům i žákům při práci s tímto náročným tématem: vzdělávací mapa formátu A3 pro práci ve skupině + metodický materiál a mnoho tipů pro využití ve výuce.
Pravidelná mezigenerační setkání „Povídej“, Mezi námi, o. p. s.
Program „Povídej“ je zaměřen na podporu zdravých vztahů mezi generacemi. Pravidelná mezigenerační setkání dětí z mateřských/základních škol a seniorů z domovů či klubů se konají pravidelně jednou za tři až čtyři týdny a jejich náplní jsou společné aktivity zaměřené na aktivizaci seniorů a vzájemnou interakci a komunikaci.
Příběhy našich sousedů, Post Bellum
Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt pro žáky osmých a devátých tříd. Ti se za doprovodu svých učitelů a lidí z Post Bellum na několik měsíců stanou rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy. Mají za úkol vyzpovídat pamětníka, natočit vzpomínky, zdigitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. Někteří podle příběhu kreslí komiks, jiní tvoří prezentaci pro spolužáky, další se vydají do Českého rozhlasu, kde jim redaktoři pomohou sestříhat nahrávku do rozhlasové reportáže. Nakonec musí vystoupit před publikem a výsledky své práce představit veřejnosti a odborné porotě.
Science slam, Masarykova univerzita
Science slam je především prostor pro setkávání vědců s širokou veřejností. Podstatou je myšlenka „pojďme se společně bavit o vědě“, a to nejen v laboratořích, na konferencích a univerzitách, ale i mezi lidmi, kteří vědu sami nepraktikují a mají k ní zdánlivě daleko. Vědec se na 5 minut postaví do role herce a má za úkol svůj výzkum zábavnou formou představit publiku.
Studentská Agora, Agora CE, o. p. s.
Studentská Agora je debatní soutěží pro středoškolské studenty. Cílem projektu je zlepšit debatní prostředí v ČR a prosadit debatování jako jednu z běžných výukových metod na středních školách. Tématy diskusí jsou např. problémy globalizace, životní prostředí, evropské hodnoty, stárnutí populace nebo vzdělávání.
Výluka, Výluka, z. s.
Výluka je projekt, který zprostředkovává výjezdy, tzv. výluky, na spřízněné základní školy, kde si studenti vysokých škol a maturanti mohou zkusit učit dříve, než si podají přihlášky na pedagogické fakulty či pedagogická minima. Výluka je ideální příležitostí pro studenty, kteří mají chuť zjistit, zda by je učitelství naplňovalo a zajímalo a zároveň chtějí zpestřit vyučování žákům na základních školách.
VÝSLEDKY CENY EDUÍNA 2016
Aula
slávy - cena za dlouhodobý a systematický přínos vzdělávání
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph. D., CSc.
Řízení školyJan Sokol prošel pestrou škálou zaměstnání od zlatníka přes programátora až k filozofovi a politikovi. Od 90. let je spojen se vzděláváním - jako poradce ministrů a v roce 1998 ministr školství v úřednické vládě J. Tošovského. Jeden z mála akademiků, který veřejně vystupuje a komentuje dění ve společnosti. Daří se mu respektujícím způsobem komunikovat s mladou generací, je neúnavným propagátorem Wikipedie a spoluautorem projektu Senioři píší Wikipedii.
Cena veřejnosti:
1. místo: Výluka - Výluka, z. s. www.vyluka.org
2. místo: Badatelna - Masarykova univerzita www.youtube.com/user/ScienceMuni
3. místo: Science slam MUNI - Masarykova univerzita www.scienceslam.cz
Cena odborné poroty:
1. místo: Mapa společenských stereotypů - Centrum současného umění DOX www.dox.cz/cs/skoly-a-skupiny/mapa-spolecenskychstereotypu
2. místo: Příběhy našich sousedů - Post Bellum, o. p. s. www.pribehynasichsousedu.cz
3. místo: Pravidelná mezigenerační setkání „Povídej“ -Mezi námi, o. p. s. www.mezi-nami.cz
Celkem bylo v hlasování veřejnosti uděleno 2 666 hlasů.
Na stránkách Eduíny najdete medailonky všech projektů za dobu existence ceny, které jsou uspořádány formou katalogu. Vyhledávat v něm lze podle různých kritérií a filtrů.
Doporučujeme věnovat pozornost i dalším projektům mimo finálovou devítku. Při tak velkém počtu soutěžících byla konkurence veliká a odstup od finalistů byl často velmi těsný. Je třeba upozornit na fakt, že jen část projektů je zaměřena na inovaci přímo školního vyučování. Paleta oceněných ukazuje, že vzdělávání se do značné míry přesouvá mimo školu, proměňuje se v celoživotní proces a stále větší roli v něm hrají a budou hrát neformální podoby vzdělávání.
Podrobnosti o ceně, výsledky a přehled všech nominací najdete na adrese www.eduina.cz.