Aktivní občan: Spokojenější stáří

Od dubna 2018 bylo pro ZŠ Chrast každé pondělní odpoledne pravidelnou společnou akcí žáků a seniorů. Návštěvy probíhaly v rámci projektu AKTIVNÍ OBČAN: Spokojenější stáří, který vznikl podle metodiky Active Citizens programu Varianty společnosti Člověk v tísni. Žáci vytvořili dlouhodobý projekt pro seniory v domě s pečovatelskou službou. Žáci se rozhodli pro realizaci tohoto projektu na základě dotazníkového šetření potřeb obyvatelstva. Projekt získal podporu žákovského parlamentu a hlasovalo pro něj 18 z 19 tříd. Členové žákovského parlamentu v době přípravy projektu celkem třikrát navštívili zasedání Zastupitelstva města Chrast – informovali o záměru projektu, o jeho průběhu, na posledním zasedání předali paní starostce a zastupitelům výsledky z dotazníkového šetření ohledně potřeb obyvatelstva a také náš projekt.

AKTIVNÍ OBČAN: Spokojenější stáří
Mgr.
Ivana
Celnarová
ZŠ Chrast
Mgr.
Lenka
Budínská
ZŠ Chrast
Žáci chodili pravidelně navštěvovat seniory do místního domova důchodců a hráli s nimi deskové hry, proběhla beseda s odborníkem na bezpečnost – profesionálním hasičem, zdravotní kroužek nacvičoval se seniory základy první pomoci. Se čtenářským klubem jsme si povídali se seniory o pohádkách a knihách jejich a našeho mládí. V říjnu 2018 přišli žáci 5. tříd seznámit seniory s možnostmi třídění odpadů, v listopadu jsme aktivity proložili anglickou hranou pohádkou našich deváťáků O Červené karkulce. V prosinci pak proběhlo společné pečení vánočního cukroví, zpívání koled a předání dárků pro seniory.
Návštěva VII. – vánoční pečení
Přesně týden před Štědrým dnem jsme opět zavítali do domu s pečovatelskou službou na naše pravidelné setkání. Tento den byl svátečnější než obvykle, protože jsme se těšili na společné vánoční pečení. Vánoční atmosféru navodil zpíváním koled školní sbor Zvoneček. Po zaslouženém potlesku jsme se začali připravovat na pečení – setřeli stoly, donesli válečky, vybrali si tvary vykrajovátek, vyložili plechy pečicím papírem a rozpálili trouby. Paní ředitelka rozdala těsta na vanilkové rohlíčky, perníčky a koláčky. Všichni se pustili do práce. Nikdo neměl přesně určenou roli, ale každý si svoji práci našel. Některé babičky se přišly na přípravu jen podívat, ovšem pouze dívat se nevydržely a brzy se také zapojily do tvoření. Děvčata vkládala do trouby plechy s cukrovím a po chvilce se už po schodišti nesla vůně upečeného cukroví. Po dopečení následovala ochutnávka s kávičkou a povídání. Nejvíce chutnaly jahodové koláčky z netradičního těsta.
Došlo také na překvapení. Seniorům nadělil náš parlamentní Ježíšek pod stromeček stolní hry a karty. Ty si budou moci hrát i v době, kdy nebude setkání se žáky. Finanční částku na zakoupení her získali „parlamenťáci“ na školním vánočním jarmarku umístěním vlastního prodejního stánku. Děkujeme všem třídám, družině i návštěvníkům, kteří přispěli výrobkem k prodeji či zakoupením výrobku na dobrou věc.
Rozloučili jsme se s přáním příjemného prožití vánočních svátků a přáním do nového roku – hlavně zdraví. Na další setkání se budeme těšit 14. ledna 2019 s loutkovou pohádkou dramatického kroužku.

Související dokumenty

Pracovní situace

Možnost vést dokumentaci školy pouze v elektronické podobě