Administrace webových stránek - vzhled redakčního systému

Vydáno:

Pro administraci webu je nezbytným nástrojem redakční systém. Administrátor potřebuje flexibilní a přitom jednoduchý redakční systém, se kterým bude schopen editovat veškerý obsah webu bez zásahu programátora. Systém by měl umět přidělovat určitá práva např. třídním učitelům tak, aby mohli vkládat obsah jen do své třídy nebo přidělit práva pro vedoucí jídelny pro obsluhu jídelníčku a její navazující části.

Administrace webových stránek - vzhled redakčního systému
Jan
Murnik,
specialista na stavbu školních webů, firma Vitalex Computers, s.r.o.
Dnes vám začnu představovat systém, který byl k tomuto účelu vyvinut a který slouží pouze pro školy. Tento systém vychází z osobních konzultací s více než dvěma stovkami škol a zahrnuje i obsluhu funkcí, o kterých jsem psal v předchozích článcích na stránkách tohoto časopisu (viz Řízení školy č. 5/2015 až č. 8/2015). Redakční systém Univers CMS je navržen tak, že správce webu má po přihlášení neustále na očích celý obsah webu v reálné podobě, čímž se zjednodušuje jeho práce. Umožňuje vytváření neomezeného počtu položek menu, článků, fotoalb a mnohého dalšího. Tento sofistikovaný systém má ale i velké množství odborného nastavení a možnost tzv. stylování webu přímo z administrace, které umožní změnu designu. Zkušený správce tyto funkce jistě ocení, protože se díky nim web stává velice pružným. Administrace umožňuje změnu rozložení celého webu tak, že administrátor může měnit např. počet sloupců webu nebo pořadí modulů.
ZÁKLADNÍ POROVNÁNÍ ZNÁMÝCH SYSTÉMŮ A UNIVERS CMS
Často se při výrobě webových stránek sahá po řešení hotových redakčních systémů Joomla, Word Press, Drupal atd. Všechny tyto systémy jsou bez pochyby velice propracované, ale tím, že jsou navržené pro všemožné využití, jako jsou malé weby, velké weby, e-shopy, portály atd., se z nich staly velice složité nástroje, které není vždy jednoduché ovládat. Mají v sobě mnoho funkcí, které konkrétně školní web ani nevyužije, a funkce, které by škola využít chtěla, nenabízí, a programátor je musí složitě programovat, čímž začíná vývoj něčeho nového, což s sebou nese samozřejmě i rizika chyb a nutnost dlouhého testování.
Univers CMS neobsahuje žádné zbytečné funkce, které by školství jako takové nevyužilo. Funkce, které naopak školy využívají, jsou již hotové a prověřené. A pokud se nějaká škola rozhodne, že nebude používat např. modul pro jídelnu, tak se modul jednoduše jedním kliknutím v administraci deaktivuje.
POZNÁMKA
V příštím díle se budeme věnovat ukázce již konkrétního ovládání redakčního systému Univers CMS.