Zájemci o grant mohou žádat v programu „Spolupráce škol a stipendia“ v rámci Norských fondů a fondů EHP

Vydáno: 3 minuty čtení

Zástupci základních, středních škol, konzervatoří, VOŠ a VŠ mohou dát prostor svým projektovým představám a podat žádost o finanční podporu od 26. ledna 2015 do 26. března 2015 prostřednictvím  Domu zahraniční spolupráce. Prostředky alokované v rámci Norských fondů dosahují 70 872 751 Kč, a na výzvu v rámci fondů EHP činí 5 601 828 Kč.

Spolupráce je podporována mezi Českou republikou a třemi státy EHP – Norskem, Islandem a Lichtenštejnskem se zájmem o zapojení do programu Spolupráce škol a stipendia (Norské fondy a fondy EHP).

Specifikem programu je nabídka jak pro individuální žadatele, tak i zástupce institucí. Institucím se nabízí možnost širší spolupráce se zahraničními partnery, např. pořádání společných seminářů, letních škol, příprava společných programů, výukové materiály a další. Studenti VŠ, VOŠ a posledních ročníků šestiletých konzervatoří mají možnost studijních pobytů v délce 3-10 měsíců s možností získání ECTS bodů (nebo ekvivalentního uznání studia v zahraniční). Pracovníci škol pracovníci mohou využít pracovních stáží v délce 1 týdne až 6 měsíců, možnost stínování kolegy na partnerské škole nebo např. účast na vzdělávacích workshopech v partnerské zemi.

Oprávnění žadatelé podávají žádosti ve všech oborech bez omezení v termínu od 26. ledna do 26. března 2015 dle instrukcí zveřejněných na internetových stránkách Domu zahraniční spolupráce.

Jedním z cílů programu je rozvoj vědomostní základny a kompetencí v oblasti vzdělávání. Ing. Hana Lorencová, Ph.D., řešitelka jednoho z běžících projektů, popisuje jeden z cílů projektu v podobě příspěvku ke zvýšení úrovně manažerského vzdělání na Vysoké školy ekonomické ve spolupráci se Sogn og Fjordane University College v Norsku takto: „Inovace výukových metod založených na principech moderní pedagogiky a andragogiky (např. pedagogický konstruktivismus a tzv. zkušenostní učení) má nepochybně vliv na rozvoj kompetencí studentů obou partnerských institucí. V našem případě se bude jednat zejména o manažerské kompetence. Kvalitní absolventi úspěšně reprezentují školy, přenášení poznatky dále do praxe, a to nejen v Čechách a Norsku.“

Mikuláš Brázda, český student pobývající na University of Oslo za podpory z Norských fondů hodnotí přínos pobytu pro sebe takto: „Nikdy předtím jsem tak dlouho v zahraničí nepobýval, takže tato první zkušenost mě obohatila mnohým. K tomu nejdůležitějšímu patří – ovládnutí angličtiny jako téměř rodného jazyka a nové sebevědomí, plynoucí z úspěšného boje s cizím prostředím. Můžu také dodat, že než jsem vycestoval, zahraničí se mi jevilo jako téměř země zaslíbená, ale teď chápu, že Česká republika a čeština není v podstatě nijak horší než jiné kraje a jazyky.“

Bližší informace o programu, text výzvy a Příručka pro žadatele jsou uveřejněny zde http://www.dzs.cz/cz/norske-fondy-a-fondy-ehp/vyzva-c/.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Mgr. Jitka Novotná
Media relations DZS
GSM: 723 540 511
email: jitka.novotna@jnpublicity.cz
www.dzs.cz