Žáci a učitelé se budou učit programovat s projektem Škola dotykem HRAVĚ

Vydáno: 6 minut čtení

Nezisková organizace EDUkační LABoratoř spouští svůj další projekt s názvem Škola dotykem HRAVĚ. Jeho cílem je seznámit žáky a učitele základních a středních škol s možnostmi programování. Od října budou ve specializovaných prostorech Centra robotiky v Plzni probíhat odborné workshopy. Zájemci se seznámí se základními pravidly programování, vyzkouší si pro ně vhodné programovací prostředí a naučí se prezentovat a sdílet vlastní projekty. 

Žáci a učitelé budou primárně pracovat s mobilní aplikací ScratchJr a její online verzí SCRATCH. Aplikace jsou zdarma běžně dostupné, a protože jsou založeny na jednoduchém systému spojování příkazových dlaždic, jsou vhodným nástrojem pro pochopení základního principu programování. „Již letos v červnu na konferenci Škola dotykem ŽIVĚ 2 – Boříme mýty digitálního vzdělávání jsme tvrdili, že programování není pouze pro ajťáky a praxe nám ukázala, že tomu tak opravdu je. Základy programování se může naučit opravdu každý, a to už i žáci na prvním stupni základní školy. Ministryně školství Kateřina Valachová před časem uvedla, že děti by se mohly učit programovat v rámci volnočasových aktivit ve vědeckých a kulturních centrech. Projekt Škola dotykem HRAVĚ, který realizujeme ve spolupráci s Domem digitálních dovedností, přesně tyto vize naplňuje,“ uvedlMichal Orság, ředitel neziskové organizace EDUkační LABoratoř.

Semináře budou probíhat od října do prosince v Centru robotiky v Plzni. „Programování ve školách často vyvolává v široké veřejnosti, ale i mezi pedagogy dost nepřesnou či neúplnou představu o náplni daných aktivit. Takové představy rádi vyvrátíme. Nemáme v plánu docílit výchovy velkého počtu budoucích programátorů a IT odborníků, nicméně informace o tom, že v roce 2020 bude v Evropě chybět na 800 000 odborníků z této oblasti, je děsivá. Každopádně vraťme se na úroveň základních, popřípadě i mateřských škol. Naším cílem je učit žáky a studenty přemýšlet, lépe porozumět technologiím a dozvědět se něco víc o informatice jako takové. Umět programovat není cílem, ale prostředkem k rozvoji klíčových kompetencí, informatického a algoritmického myšlení,“ konstatovala Martina Kupilíková, metodička vzdělávání Centra robotiky. Workshopy jsou bezplatné a učitelé nebo učitelé se svými žáky se na ně mohou přihlásit na webu www.dddplzen.eu/events/rubrika/pedagogove.

Projekt Škola dotykem HRAVĚ realizuje EDUkační LABoratoř ve spolupráci se společností Samsung Electronics Czech and Slovak, která se v rámci strategie společenské odpovědnosti dlouhodobě zaměřuje na digitalizaci vzdělávání a rozvoj digitálních dovedností mladých lidí a dětí, a tak jim pomáhá k lepšímu uplatnění na trhu práce a koneckonců i ke zkvalitnění běžného, již hodně „digitálního“, života. „V Samsungu věříme, že programování je dovednost, kterou zvládnou i ty nejmenší děti, bez znalostí čtení a psaní. Zastáváme názor, že programování je o správném pochopení souvislostí a logickém myšlení, rozvíjí dovednosti určení příčiny a následku, učí zadat správný příkaz, aby se stalo to, co požadujeme,“ prohlásila Zuzana Zelenická, Corporate Citizenship Manager společnosti Samsung a dodala: „Pro naše potřeby jsme vybrali program Scratch a zejména jeho tabletovou verzi ScratchJr, která pomocí přiřazování lišt s příkazy ovládá figurky a vytváří jednoduché animace. Je úžasné sledovat, jak již žáci na základní škole během pár hodin rozpohybují figurky a vytvoří jednoduchou hru. Mnohdy si ani neuvědomí, že se hraním učí dovednosti, které jim budou užitečné nejen na hodině programování, ale i v dalších činnostech.“

O projektu Škola dotykem

Ve školním roce 2016/2017 je projekt Škola dotykem rozšířen o navazující projekty Škola dotykem AKADEMIE, Škola dotykem UNIVERZITA a Škola dotykem HRAVĚ. Do výzkumného projektu Škola dotykem je v České republice zapojeno 12 škol a 4 univerzity. Jeho realizátorem je nezisková organizace EDUkační LABoratoř s podporou Samsung Electronics Czech and Slovak. Od začátku školního roku 2014/2015 mají vybrané školy k dispozici tablety, interaktivní obrazovky a další potřebné technologické a softwarové vybavení. Projekt Škola dotykem získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Více na www.skoladotykem.cz.

O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř

EDUkační LABoratoř je nezisková organizace, která podporuje rozvoj inovativních forem výuky. Hlavním cílem je zvýšit popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. Více informací naleznete na www.edulabcr.cz.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiruje svět a utváří budoucnost pomocí převratných idejí a technologií. Nově definuje svět televizorů, smartphonů, nositelných zařízení, tabletů, fotoaparátů, domácích spotřebičů, tiskáren, lékařského vybavení, síťových systémů, polovodičů a LED řešení. Novinky naleznete v Samsung Newsroom na stránkách news.samsung.com.

Samsung se snaží svým vlivem v inovacích a technologiích přispět k lepší společnosti. Skrze programy v rámci společenské odpovědnosti, jako jsou Digital Academies a Smart Classrooms, usilujeme o zlepšení školních i pracovních poměrů napříč celou Evropou. Programy se v každé zemi pokoušíme ušít na míru, aby co nejlépe odpovídaly tamnímu trhu.

Více informací na:www.samsung.com/cz/aboutsamsung/samsungelectronics/corporatecitizenship/index.html

O Domu digitálních dovedností:

Dům digitálních dovedností (DDD) v Plzni je moderní volnočasové centrum zaměřené na vzdělávání s nejnovějšími ICT technologiemi. Nabízí volnočasové aktivity pro děti, dospělé i seniory v podobě kurzů a kroužků. Hlavním cílem tohoto projektu je rozvíjet znalosti z oblasti ICT a objevovat jejich praktické využití v každodenním životě. Součástí DDD je Centrum robotiky se zaměřením na robotiku a drony, přírodní vědy, výrobu, elektroniku a stavitelství. Dalším důležitým pilířem Domu Digitálních Dovedností je vzdělávání a podpora pedagogů mateřských a základních škol zřizovaných Magistrátem města Plzně v oblasti programování, robotiky a využívání digitálních technologií ve výuce. Více na www.dddplzen.eu.

Pro více informací kontaktujte:

Michal Orság, ředitel, e-mail: morsag@edulabcr.cz, tel.: 728 813 261

Alena Maršálková, koordinátorka pro média, e-mail: amarsalkova@edulabcr.cz, tel.: 730 870 013