Vláda schválila novelu školského zákona

Vydáno: 3 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo novelu školského zákona, která upravuje zavedení povinného roku předškolního vzdělávání, nárok na místo v mateřské škole pro čtyřleté, případně tříleté děti, systém přijímacího řízení na střední školy s maturitou a zavedení třech povinných zkoušek společné části maturity. Novelou se navíc zřizuje Národní rada pro vzdělávání.

Vládou schválená novela školského zákona zavádí povinný rok předškolního vzdělávání před zahájením povinné školní docházky, a to od školního roku 2017/2018. „Povinný předškolní rok bude ve veřejných předškolních zařízeních bezplatný a bude možné jej plnit podle možností a potřeb dětí - buď v mateřské škole zapsané ve školském rejstříku, nebo případně za určitých podmínek individuálně,“ upřesnila záměr ministryně školství Kateřina Valachová. Děti mladší pěti let také budou mít nárok na místo v mateřské škole, a to konkrétně od školního roku 2017/2018 pro čtyřleté děti a od následujícího školního roku pro děti tříleté. „Vyhovujeme tím přáním a potřebám rodičů, kteří z důvodů pracovního vytížení potřebují, aby bylo o jejich děti řádně postaráno,“ dodala ministryně.

V rámci přijímacího řízení do oborů středního vzdělávání s maturitní zkouškou novela zavádí jednotnou přijímací zkoušku z českého jazyka a literatury a z matematiky na střední školy s maturitou, a to s výjimkou oborů vzdělání s talentovou zkouškou. Tato přijímací zkouška se bude podílet na hodnocení uchazeče nejméně jednou polovinou. I nadále však ředitel školy bude moci zohlednit v rámci hodnocení i jiná kritéria. Žák bude mít dva pokusy a do hodnocení se bude započítávat pokus s lepším výsledkem. Tato pravidla budou platit poprvé ve školním roce 2016/2017.

V oblasti maturitní zkoušky řeší novelizovaný školský zákon zavedení tří povinných zkoušek společné části maturity, a to z českého jazyka a literatury, z cizího jazyka a z matematiky. Vláda stanoví nařízením, pro které obory je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Příslušné nařízení bude respektovat princip, že studenti musí mít v průběhu studia vždy zajištěn dostatečný počet hodin výuky matematiky. Povinnost konat tři povinné zkoušky bude pro vybrané obory vzdělání platit poprvé ve školním roce 2020/2021. Zároveň se sjednotí systém hodnocení maturitních písemných prací z českého a cizího jazyka, posuzovat je budou anonymní externí hodnotitelé poprvé od školního roku 2016/2017.

Novela dále zřizuje Národní radu pro vzdělávání jako poradní orgán ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Rada se bude vyjadřovat k vybraným důležitým dokumentům Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.