Uspořádejte na vaší škole Studentské volby

Vydáno: 2 minuty čtení

20. a 21. září proběhnou na stovkách středních škol v celé ČR Studentské volby. Středoškoláci starší 15 let budou „nanečisto“ volit politické strany kandidující v řádných volbách do krajských zastupitelstev. Pomozte svým studentům pochopit podstatu demokracie. Přibližte jim principy českého volebního systému a připravte je na to, až půjdou poprvé opravdu volit. Studentské volby organizuje vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

Studentské volby

Volební účast v České republice se dlouhodobě pohybuje někde mezi 40–60 %, v závislosti na typu voleb. V porovnání se zeměmi Evropské unie nás chodí k volbám o 10–15 % méně voličů. Proč?

Nižší volební účast může být dána řadou faktorů. Patří mezi ně bezpochyby nedůvěra v sílu hlasu jednotlivce, špatná orientace ve volebním systému ČR, všeobecné znechucení politikou nebo nedostatečně rozvinutá občanská společnost.

Pořádáním projektu studentských voleb chceme tuto situaci změnit. Naším cílem je, aby se na základě vlastních zkušeností s pořádáním voleb studenti seznámili se základními demokratickými principy, uvěřili v sílu svého hlasu a poznali možnosti ovlivňování života ve svém okolí.

„Studentské volby pomáhají vychovávat aktivního občana – voliče, kterému jednou nebude lhostejné, co se ve společnosti děje, který dokáže využít svého volebního práva a posune občanskou iniciativu a odpovědnost o kus dále.“ (Zdeněk Kučera; Gymnázium Třeboň, Na Sadech 308, volby do Evropského parlamentu 2014)

Přihlaste se na studentské volby

Zapojit se letos můžete dvěma způsoby:

● spolu se žáky zorganizujete na vaší škole již tradiční volby „nanečisto“,                                                  

● kromě voleb připravíte navíc i projekci filmu s workshopem.

Studentské volby probíhají na gymnáziích, SOŠ a SOU před vybranými reálnými volbami. Zúčastnit se jich můžou studenti starší 15 let. Školám, které se do voleb zapojí, poskytneme hlasovací lístky, doprovodné materiály a celkovou podporu. Vyhodnocení výsledků voleb zajistí sociologická agentura Millward Brown.

Cílem je, aby se na základě vlastních zkušeností s pořádáním voleb studenti seznámili se základními demokratickými principy, uvěřili v sílu svého hlasu a poznali možnosti ovlivňování života ve svém okolí.

Přihlášky

Přihlásit se a zaregistrovat se můžete již nyní na vzdělávacím portálu "Jeden svět na školách".

Zdroj: Člověk v tísni, o.p.s.