Unikátní výstava Paměti národa - novinka pro výuku moderních dějin

Vydáno: 2 minuty čtení

Už od 1. října 2018 se otevírá nová a největší multimediální expozice – Paměť národa na Letné, která je věnována stoletému výročí založení Československa. Tato rozsáhlá výstava, která bude v Praze otevřená až do 9. prosince 2018, se zaměřuje především na obě období totality – nacismu a komunismu.

Podrobnosti k expozici

V první části výstavy pod Stalinem – v expozici Svědectví – si vyslechnete autentická vyprávění pamětníků, kteří vzpomínají na významné historické události 20. století v naší zemi. Uslyšíte či uvidíte je přímo z video či audio záznamů databáze Paměti národa.
Druhou částí - expozicí Obrazy, takzvaným videomapingem - budeme působit hlavně na vaše smysly. Na pár okamžiků se tak ocitnete ve vlaku kamsi do neznáma, v kokpitu britského letounu Spitfire či v gestapem vodou zatopené kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze v Resslově ulici. Uvědomíte si hrůzu vyšetřovny StB nebo vás obklopí euforie Sametové revoluce. Součástí výstavy jsou i Příběhy 20. století, které najdete na výstavních panelech na Letné.
Poslední část expozice na místě někdejšího Stalinova pomníku, dnešního metronomu, připomíná nesvobodu, násilné rozdělení světa a třeba také zdi mezi námi.

Pro školní skupiny jsou vyhrazená dopoledne se vstupem zdarma

Pro školní výpravy je vstup zdarma a to v pracovních dnech mimo pondělí od 8:15 do 14:30. Součástí expozice pro školy jsou i pracovní listy, jejichž vyplnění umocňuje zážitek z výstavy. Kapacita jedné prohlídky je maximálně 30 osob, větší školní skupiny je třeba rozdělit a zarezervovat samostatně. Celková doba prohlídky je 60 minut. Doporučený věk od 12 let. Expozice není vhodná pro epileptiky a osoby s respiračními problémy.

REZERVACE pro školní skupiny na výstavu Paměť národa přes rezervační formulář na webu zde

 

Zdroj: Pozvánka Post Bellum