Učitelům se výrazně zvýší plat již od letošního roku!

Vydáno: 2 minuty čtení

Vláda na svém dnešním zasedání navýšila rozpočet ministerstva školství o 465 milionů korun, které budou využity na platy pedagogů, a to již od listopadu tohoto roku.

„Jsem za toto finanční navýšení učitelům velmi rád. Je to důkaz, že školství je opravdovou prioritou této vlády,“ říká k navýšeným prostředkům ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Toto letošní navýšení tak plynule naváže na již vyjednané zvýšení platů v roce 2015, kdy se ministru školství podařilo vyjednat pro resort o 4,2 mld. korun více, z čehož budou 2 miliardy využity na platy pedagogů. Platy se tedy učitelům budou navyšovat kontinuálně, na což bude navazovat i zavádění kariérního řádu. Půl miliardy pak půjde na platy nepedagogických pracovníků. „Jednoznačně to vítám, je to pro české školství krok vpřed,“ řekl k navýšení platů předseda školských odborů František Dobšík.

Vysoké školy dostanou navíc 400 milionů korun

Jednání o rozpočtu dopadlo dobře také pro vysoké školy, které dostanou navíc 400 milionů korun. Již nejsem polospokojen, ale jsem spokojen maximálně. S tímto rozpočtem už se dá s českým školstvím něco dělat," přivítal navýšení prostředků do kapitoly vysokých škol ministr školství Marcel Chládek. Krok vlády uvítal také předseda České konference rektorů a rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima: „Zvýší se tak částka na jednoho studenta, což by mělo vést ke zvýšení kvality výuky. Jsem proto moc rád, že se ministru Chládkovi podařilo s kolegy na vládě vyjednat zachování finančních prostředků.“