Učitelé protestují iniciativou „Vidíme to černě“ proti situaci ve školství

Vydáno: 1 minuta čtení

Na Den učitelů, který se tradičně slaví 28.3., vyjdou učitelé do svých tříd v černém, a budou tak protestovat proti neudržitelné situaci ve školství. Nejde jen o celkové podfinancování školství, problémem je i zavádění nesystémových, neověřených a krátkodobých opatření, časté střídání ideologií, nejednotné a chaotické vládní vize.

Řízení školy onlineVýsledkem je nedostatek mladých učitelů, který je časovanou bombou v momentě, kdy do důchodu postupně odchází nejsilnější generace českých učitelů a citelně chybí odborní učitelé. “Máme jedny z nejnižších platů v OECD, mladý učitel nemá motivující vyhlídky kariérního růstu a technologické zázemí škol je pro moderní výuku často nedostačující – je jen otázkou času, kdy mladí učitelé rezignují úplně. Jak chcete k učení přitáhnout například ICT odborníka, který si v soukromém sektoru vydělá až pětkrát více?” ptá se Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy a středoškolská učitelka.

Vyzýváme proto učitele, rodiče, studenty i podporovatele našich aktivit z řad veřejnosti k zapojení do protestní akce vyjadřující nespokojenost se stavem financování ve školství a málo nadějnými vyhlídkami do budoucnosti. Bez radikálních investic do oblasti školství nelze očekávat zkvalitnění a zefektivnění vzdělávacího systému v ČR.

Na tuto neutěšenou situaci upozorňujeme akcí VIDÍME TO ČERNĚ u příležitosti Dne učitelů 28. 3. 2019.

Zdroj: Tisková zpráva Učitelské platformy ze dne 27. 3. 2019