Učitelé budou mít smlouvu minimálně na 12 měsíců

Vydáno: 2 minuty čtení

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR dnes schválila ve třetím čtení novelu zákona o pedagogických pracovnících, která zavádí minimální délku trvání pracovního poměru pedagogického pracovníka na dobu určitou, a to na dobu nejméně 12 měsíců.

Novela tak reaguje na negativní praxi, kdy jsou s pedagogickými pracovníky uzavírány pracovní poměry pouze na období školního vyučování. Pedagogičtí pracovníci se tak ocitají po dobu hlavních prázdnin bez zaměstnání.  „Doba prázdnin má sloužit k čerpání řádné dovolené, zaslouženému odpočinku a přípravě na nový školní rok, nikoli k hledání „náhradního“ zaměstnání či potýkání se s existenční nejistotou,“ tak zdůvodnila návrh před poslanci ministryně Valachová.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy si nechalo zpracovat odhad, kolika učitelů se daný problém týká. Ze statistických údajů vyplývá, že počet učitelů, kteří se na přelomu června a července na úřadech práce registrují jako uchazeči o zaměstnání, stále narůstá. Data získaná z Úřadu práce byla porovnána s daty od Ministerstva financí, které eviduje informace o platech zaměstnanců. Výsledkem těchto analýz je pak odhad, že problém uzavírání smluv na období školního roku se týká až cca 3,7% učitelů, tj. každého 27. učitele. Celkem se pak problém může týkat až 4 000 učitelů.