Učíme děti, jak nad problémem přemýšlet, ne co si o něm myslet (Otevřený článek)

Vydáno: 5 minut čtení

Předloni na podzim se na půdě katedry politologie brněnské fakulty sociálních studií zformoval studentský projekt Zvol si info. Svět zrovna objevoval pojem fake news, ve velkém se začínaly řešit dezinformace a propaganda. Uprostřed horké debaty jsme si uvědomili, že tento společenský problém potřebuje jiný přístup – osvětový, vzdělávací, neutrální ve smyslu „padni, komu padni“. A tak jsme v rámci magisterského předmětu a mezinárodní univerzitní soutěže P2P Challenging Extremism dali hlavy dohromady. Z původní myšlenky semestrálního projektu vznikl spolek, který má za sebou více než 100 akcí pro více než 6 000 žáků a studentů středních a základní škol. Projekt Zvolsi.info získal vloni cenu za přínos občanské společnosti Gratias Tibi a letos na jaře třetí místo v ocenění Eduína za inovace ve vzdělávání. V letošním roce obdrží také Cenu rektora Masarykovy univerzity.

Přijďte na inspirující snídani

Brain&Breakfast s Vojtěchem Brukem v 8:30 27. září 2018 do Impact HUB, Drtinova 10, Praha - Smíchov. Zaregistrujte se předem. Kapacita je omezena! Živé vysílání můžete také sledovat z řady míst kde, se snídaně promítají.

Řízení školy online

Brain&Breakfast jsou protiváhou zkratkovitosti zpráv, které se k nám dostávají přes sociální sitě, nebo televizi. Ukazují, že svět je ve skutečnosti mnohem barevnější, zajímavější a optimističtější, než by se mohlo zdát. Inspirují k tomu, že každý z nás muže něco významného dokázat. Snídaně mají také propojovat lidi, z nichž každý přichází odjinud, ale nad zajímavým tématem najdou společnou řeč.

Vojtěcha Bruka a Zvol si info, aneb jak se nestat loutkou propagandy si také můžete přijít poslechnout na odbornou konferenci Zástupce - včera, dnes i zítra - 9. října 2018, Praha 1.

Článek z časopisu Řízení školy: 

Primární náplní spolku Zvol si info je přednášková osvěta. Cílíme na střední školy, ale dokážeme své aktivity v hodině přizpůsobit i pro poslední dva ročníky základních škol. Z hlediska časové dotace jsou pro nás optimální dvě vyučovací hodiny, které nám umožňují proniknout do podstaty problému. Žáci se na naší přednášce především dozvědí, co jsou to fake news a hoaxy, jak fungují, jak s námi manipulují a hlavně jak se jim bránit. Ve stručnosti představujeme historii propagandy, jak se proměnila a jak působí dnes. Na praktických příkladech představujeme pět základních manipulativních technik moderní propagandy a dezinformací. Jedná se o manipulaci se zdroji, svalování viny a nálepkování, vymýšlení faktů, manipulaci s obrazem a hru se strachem a emocemi.Vše máme zpracováno v moderním vzhledu, využíváme především programu Prezi a jazyk se snažíme uzpůsobit pro mladší generace. Přednáška je odlehčena několika vtipy a zajímavými videi pro lepší udržení pozornosti.

Řízení školy online

Ctíme názorovou neutralitu a vydali jsme knižní bestseller o fake news

Zásadou naší činnosti je etický závazek naprosté názorové neutrality. Máme za to, že není třeba ukazovat prstem na konkrétní média, státy nebo politiky. A to proto, že žáci s naším návodem sami poznají, kdo se je snaží tahat za nos, a pokud si vytvoří názor sami, mají i lepší pocit. Jedině dostatečně rozvinuté kritické myšlení dokáže chránit před dezinformacemi a je úplně jedno, odkud se berou a proti komu jsou namířeny. To, co působí nyní, již za pár let nemusí být aktuální. Naším cílem je zkrátka žákům předat, jak nad problémem přemýšlet, namísto toho, co konkrétně si mají o problému myslet. Proto jsou také námi uváděné ilustrační příklady anonymizované, nelze z nich tedy poznat konkrétní organizace, státy či jména.

Vojtěcha Bruka a Zvol si info, aneb jak se nestat loutkou propagandy si také můžete přijít poslechnout na odbornou konferenci Zástupce - včera, dnes i zítra - 9. října 2018, Praha 1.

 

Řízení školy online

Letos jsme také vydali Nejlepší knihu o fake news,které se do současnosti vytisklo již více než 6 000 kusů. Kniha je určena pro laickou veřejnost, může však sloužit jako informační základ pro vyučující, kteří z ní mohou čerpat informace a užitečné postřehy pro svou výuku. Kniha se také objevila v projektu Listování a během první polovinu roku 2018 má za sebou již více než 50 zastávek pro 2 500 diváků. Listování zařadí knihu také do nabídky akcí pro školy. Pokud by k vám Listování s Nejlepší knihou o fake news zamířilo, Zvol si info vám rádo uspořádá přednášku, která na Listování může navazovat nebo mu předcházet. Zároveň bychom vás rádi informovali, že na stránkách Řízení školy se můžete těšit na šestidílný seriál, který se týká problematiky fake news, hoaxů, dezinfomací a manipulací.

Pokud by vás náš projekt zaujal a chtěli byste si nás pozvat na vaši školu, pak nám napište buď na email tym@zvolsi.info, nebo na náš Facebook https://www.facebook.com/zvolsiinfo/. Rádi se vám ozveme a domluvíme se na termínu a podobě návštěvy.

 

Vojtěcha Bruka a Zvol si info, aneb jak se nestat loutkou propagandy si také můžete přijít poslechnout na odbornou konferenci Zástupce - včera, dnes i zítra - 9. října 2018, Praha 1.

Zdroj: pro červnové vydání časopisu Řízení školy Vojtěch Bruk, zakládající člen spolku Zvol si info

Řízení školy online