Tvůrčí a literární soutěž Čeština je i můj jazyk

Vydáno: 2 minuty čtení

Zapojte se do 5. ročníku soutěže Čeština je i můj jazyk! Letos je určena žákům 2. stupně ZŠ a žákům SŠ a gymnázií a její podtitul zní: “Podívej se někdy na svět jinýma očima. Zjistíš, že ne každý to vidí jako Ty.”

Smyslem soutěže je zamyslet se nad tím, co musejí překonávat a zvládat lidé, kteří se (v případě dětí většinou ne z vlastní vůle) ocitnou v novém, tj. „cizím“ prostředí, kde nikomu nerozumí. Jaké to je snažit se do tohoto prostředí začlenit. A jakou roli v tom hraje dorozumívací jazyk daného prostředí.

Smysl soutěže zůstává stejný i v jejím 5. ročníku, ale rozhodli jsme se protentokrát opustit perspektivu „já, můj a jak to vidím já“ a obrátit pozornost na perspektivu „ty, tvůj a jak to vidí ostatní“. Podtitulem letošního ročníku je slogan “Podívej se někdy na svět jinýma očima…”. Chceme, aby se účastníci soutěže zamysleli nad tím, jak může náš původ, rodinné a kulturní zázemí, ale i třeba jen momentální stav, ovlivnit naše vnímání. Jak jednu situaci vnímá každý jinak a jaké by to bylo ocitnout se v kůži někoho jiného a vidět okolní svět jeho očima. A v neposlední řadě nad tím, do jaké míry začlenění se do nového prostředí znamená ztrátu vlastní identity.

Účastník jednoho z předchozích ročníků k tématu napsal: „Důležitá je schopnost uchovat si sama sebe a zároveň schopnost navázat kontakt se svým okolím, trpělivě do nového prostředí pronikat s vědomím toho, že nejen jakožto cizinec přijímám podporu a pomoc okolí, ale můžu také místní obohatit o své zkušenosti a pohledy, které jsou zákonitě odlišné od těch jejich.“

Samozřejmě se ale překonávání překážek zdaleka netýká jen cizinců a osob s odlišným mateřským jazykem. Jako cizinec si člověk může připadat i ve své zemi i navzdory tomu, že dorozumívací jazyk ovládá výborně.

A o tom všem by měly vyprávět soutěžní příspěvky. Než se do jejich tvorby pustíte, podívejte se na náš videospot k soutěži.

Zdroj: https://meta-ops.eu/tvurci-a-literarni-soutez/