T-expedice pro mladé nadané badatele letos zamířila na Radnicko

Vydáno: 3 minuty čtení

Poslední letošní prázdninový týden se již podruhé vydali mladí badatelé z programu Talnet, probíhajícího v Národním institutu pro další vzdělávání, zkoumat vybrané problémy do oblasti Radnicka (okres Rokycany). Přinesli si s sebou záměry na studium místních lokalit a dalších zajímavých jevů, které si připravovali po celý školní rok.

 

„Pro mne to byl úžasný zážitek, s žádnou takovouto podobnou akcí jsem se doposud nesetkala. Myslím, že je to úžasné, když si studenti mohou vyzkoušet opravdu reálný výzkum,“ říká o T-expedici Anna, jedna z účastnic.

T-expedice je v našich podmínkách unikátní aktivitou, kdy účastníci vedou reálné bádání, letos si dokonce sami pod vedením instruktorů a za pomoci expertů badatelské záměry sami připravili. Věnovali se například botanickému průzkumu přírodní rezervace Jezírka, entomologickému zkoumání lokality Čihátko, historicko-genealogickému bádání o radnickém rodákovi Petru Fingalovi, pozorování Sluneční aktivity hledáním dosud neznámých planetek a dalším záměrům. Jiný z badatelských týmů se věnoval dokumentaci průběhu a výsledků T-expedice a vytvářel modely astronomických jevů.

Oproti loňsku se počet badatelů téměř ztrojnásobil, a navíc se někteří z nich stali garanty, kteří připravovali a vedli badatelské záměry svých sekcí. Výzkum tak byl zcela v rukou účastníků a experti v každé sekci fungovali spíš jako konzultanti než jako vedoucí záměrů. „Myslím si, že je super, když garanty jsou lidé z řad samotných badatelů. Například pro mne to byl hnací motor, když jsem viděla, kolik toho garant zná a umí, tak jsem již v tu chvíli věděla, že za pár let chci být taky takto sečtělá,“ dodává Anna.

Většina účastníků na expedici oceňuje fakt, že si badatelé na vědu nehrají, ale reálně se jí věnují. Jak říká další z účastnic, Míša: „V našem věku nemáme moc možností se aktivně zapojit do reálné vědy. Nejlepší na tom bylo, že všechny sekce objevovaly zatím neprozkoumané oblasti svých oborů.“

Že se účastníci do problémů skutečně ponořili, potvrzuje Jirka: „Nikdo nás nenutil pracovat nebo zpracovávat data, přesto jsme pracovali na maximum.“

T-expedice si klade za cíl nejen přispět k poznání určité oblasti z hledisek různých oborů, ale také rozvíjet řadu znalostí a dovedností u mladých nadaných přírodovědců, případně techniků. Podle Pavla Rušara, pod jehož vedením se garanti připravovali, je forma prezenční badatelské aktivity jedním z nejvhodnějších nástrojů jak rozvíjet nadání dětí v co nejširším smyslu slova. „Je mým přesvědčením, že v rámci zakládání a rozvoje programů pro talentované je zavádění takové instituce „nejmodernějším“ v technologii dostupných nástrojů,“ říká Pavel Rušar.

V současné době garanti zpracovávají výstupy jednotlivých sekcí, připravují se webové stránky a stříhá se video. Již nyní je však jasné podle ohlasů na místě a on-line vyhodnocení, že letošní T-expedice byla opět úspěšná. Snad i úspěšnější než ta loňská. V T-expedici bude podle vedoucího Talnetu RNDr. Stanislava Zelendy celý tým rozhodně pokračovat a dále ji zdokonalovat.

„Nikdy jsem netušila, že něco tak skvělého je u i nás v České republice a pro moji věkovou kategorii. Jsem z expedice skutečně nadšená,“ ohlíží se za svou účastí Štěpánka.