SYPO reaguje na současnou situaci a radí učitelům jak na online výuku

Vydáno: 2 minuty čtení

Projekt Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) minulý týden zahájil sérii vzdělávacích videí pro učitele, jejichž cílem je seznámit je s možnostmi výuky a komunikace s žáky, rodiči i kolegy online. Videa pro libovolný počet účastníků jsou zdarma a jejich součástí je možnost komunikace s lektorem. Všechna videa sdílená na YouTube překročila během několika hodin po zveřejnění více než tisíc zhlédnutí. Projekt Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) je realizován Národním pedagogickým institutem České republiky (NPI ČR) a je spolufinancován Evropskou unií.

„Vzdělávací videa a webináře tvořily v našem projektu vždy velmi důležitou součást vzdělávání. Současná nelehká situace, kdy jsou zavřené školy, ukazuje další možnosti jejich využití,“ říká Mgr. Jiří Nekola, hlavní manažer projektu SYPO, a dodává: „Díky našim videím na YouTube můžeme poskytovat podporu široké pedagogické veřejnosti a chtěli bychom v tom pokračovat po celou dobu zavření škol. Věnujeme se praktickým a využitelným postupům a návodům, jak mohou školy online výuku v průběhu karantény realizovat, jak složité a časově náročné to je nebo jaké konkrétní technologie mohou k online výuce využít.“

Každý webinář trvá přibližně 35 – 45 minut. Jejich záznamy jsou umístěny na YouTube projektu SYPO a na www.projektsypo.cz. Školy navíc mohou zdarma využívat metodickou podporu krajských ICT metodiků SYPO působících ve všech krajích, podpory kolegů – učitelů zapojených do metodických kabinetů SYPO, E-poradenství pro konkrétní dotazy na stránkách projektu SYPO nebo se zapojit do facebookové skupiny ICT podpora SYPO. Další možnosti podpory v době zavření škol mohou ředitelé a učitelé najít na webu nadalku.msmt.cz.

Kromě webinářů na podporu distanční výuky ve školách pokračuje projekt SYPO ve webinářích pro učitele matematiky, českého jazyka a informatiky, které se týkají výuky jednotlivých oborů. Kompletní nabídka webinářů je umístěna zde.

Více informací najdete na www.projektsypo.cz.

Zdroj: SYPO, 25. března 2020