Školská tripartita jednala o financování škol

Vydáno: 2 minuty čtení

Rozpočet pro rok 2019, strategie financování regionálního školství, růst platů pedagogických pracovníků, nastavení nenárokových složek platů či střednědobé výdaje na vysoké školy. To byla témata dnešního jednání školské tripartity, kterého se zúčastnili zástupci vlády, odboráři a zaměstnavatelé.

Shodli jsme se na tom, že prioritou roku 2018 je dostat do regionálního školství chybějící prostředky. Požádali jsme začátkem roku kraje o detailní analýzu rozpisu rozpočtu do regionálního školství. Očekáváme, že na konci dubna nám podle dohody předloží konkrétní čísla, kolik z důvodu společného vzdělávání a dalších krácení v regionálním školství ještě chybí. Tyto prostředky chci nárokovat na vládě a doufám, že je získám,“ řekl při setkání s novináři ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Do krajů letos putovalo zhruba o jednu miliardu korun méně, a to z důvodu chybějících financí ve společném vzdělávání.

Tripartita dnes jednala také o rozpočtu pro rok 2019. Jako navýšení má zatím resort školství přislíbeno 30 miliard. „Prioritou je v tomto směru změna financování regionálního školství, kde bude potřeba více než 10 miliard korun, dalších zhruba 12 miliard půjde na navýšení platů a 3 miliardy do vysokých škol,“ informoval ministr Plaga.

Šéf školských odborů František Dobšík kladně hodnotil shodu v názoru na posílení nenárokových složek platu ve školství. „Jsem rád, že došlo také k dohodě, že při navyšování platů se nebude navyšovat pouze tarif, ale také nenároková složka a ředitelé škol budou mít jakýsi prostor pro odměny a budou moci pracovníky motivovat k lepším výkonům,“ prohlásil Dobšík. Podle ministra Plagy by se měl tarifní plat pedagoga v příštím roce zvýšit alespoň o 10 % a ostatní prostředky by měly směřovat právě do nenárokových složek.

Významnou změnou, která se chystá od ledna 2019, bude reforma financování regionálního školství. Školy už nebudou dostávat peníze takzvaně "na žáka", ale podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů. Reforma bude vyžadovat navýšení rozpočtu o více než 10 miliard korun. Z požadované částky téměř polovina půjde na vyrovnání regionálních rozdílů v odměňování učitelů, další prostředky budou určeny na zkvalitňování výuky prostřednictvím většího dělení vyučovacích hodin..

26.4.2018_brifink.mp3

 

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/skolska-tripartita-jednala-o-financovani-skol