Řada učitelů se kvůli chybějícímu zákonu opět stane v létě nezaměstnanými

Vydáno: 3 minuty čtení

Prázdniny jsou tady a zákon, který by zaručil učitelům bez trvalé smlouvy plat na celých dvanáct měsíců v roce, pořád chybí. Ředitelé tak mají možnost je na červenec a srpen propustit a znovu zaměstnat od září. Novela, která má situaci napravit, je ve sněmovně. Do konce školního roku ji ale poslanci projednat nestihli. I letos proto zřejmě někteří učitelé dočasně rozšíří řady nezaměstnaných.

Praxe desetiměsíčních smluv ve školství se v loňském roce projevila především na pracovních úřadech. Počet uchazečů o práci z řad učitelů a dalších pedagogických pracovníků se v letních měsících prudce zvýšil. 

„Zatímco v červnu loňského roku do evidence přišlo 411 uchazečů z těchto profesí, v červenci už jich bylo 3060. V září pak jejich počet opět poklesl na 314,“ popisuje mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková. 

Letos větší zájem učitelů o evidenci na úřadu práce zatím žádný z krajů nehlásí. Kantoři se po zkušenostech úředníků z minulých let chodí evidovat až během července. 

Kolik jich bude, zatím neví ministerstvo školství ani školské odbory.  

Martin Horák, ředitel krajského úřadu práce v Hradci Králové, odhaduje, že jich bude méně, než v minulých letech: 

„Možná se v rámci kraje dostaneme k pár desítkám, ale opravdu to nejsou velké počty. Výrazně se to změnilo mezi roky 2013 a 2014, kdy zřejmě zřizovatelé škol přistoupili k takovým opatřením, aby učitelé nebyli propouštěni na prázdniny.“ 

O novele nyní rozhodují poslanci 

O změnu zákona několik let usilovaly školské odbory. Pracovní smlouvy na dobu určitou se totiž mohou podle zákoníku práce takzvaně řetězit až tři roky a zhruba jeden a půl platu, po odečtení dovolené, není to jediné, o co učitelé přijdou. 

„Učitelé mohou mít problémy s hypotékou, s půjčkou. Další věcí je, že se jim krátí dovolená a zároveň se jim o ty dva měsíce, kdy nepracují, prodlužuje odchod do důchodu,“ vysvětluje místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. 

Jak zákon změní pracovní smlouvy na dobu určitou pro učitele, popsala poslankyně Nina Nováková:  

„Nebude možné uzavřít smlouvu pouze na dobu vyučování ve školním roce, to znamená od září do června, ale minimálně na 12 měsíců. Druhá věc je, že to celé půjde provést maximálně třikrát.“ 

Změny se měli kantoři, vychovatelky a další zaměstnanci školství dočkat už letos. Vláda ji odhlasovala v únoru a tehdy se věřilo, že novela zákona o pedagogických pracovnících začne platit už od 1. července. 

Ale nezačala. Poprvé se k ní poslanci dostali v dubnu, druhé čtení je čeká příští týden. 

http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/rada-ucitelu-se-kvuli-chybejicimu-zakonu-opet-stane-v-lete-nezamestnanymi--1507693