Poslanci podpořili v 1. čtení změny ve financování škol

Vydáno: 1 minuta čtení

Ministryně školství Kateřina Valachová předložila Poslanecké sněmovně vládní návrh na změnu financování regionálního školství. Zákonodárci novelu školského zákona v prvním čtení podpořili. Jejím cílem je zajistit síť dostupných a kvalitních škol na území republiky.

Nový systém zajistí kvalitu před kvantitou - odchod jednoho dítěte ze školy nebude mít přímý dopad na peníze pro tuto školu a na kvalitu poskytovaného vzdělávání.

„Nynější systém financování nezohledňuje rozsah vzdělávání, rozdíly mezi obory, zvýhodňuje školy s vyšší naplněností,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová. Změny přinesou stabilizaci a předvídatelnost financování škol. „Bez změny financování nelze zlepšit kvalitu výuky,“ zdůraznila Valachová.

Ministryně školství Kateřina Valachová připomněla, že vláda schválila reformu jednomyslně včetně hlasu ministra financí. Dostatek peněz je ale i podle ní klíčový. „My odhadujeme dopad v rozpočtu na rok 2019 zhruba na tři miliardy korun. Jsou to zejména peníze, které dlouhodobě školství dlužíme, to nejsou peníze na nějaké byrokratické papíry,“ doplnila ministryně Valachová. Plánované propočty budou vycházet také z toho, že regionální školství by mělo získat navíc osm miliard korun na platy učitelů, vyšší počet žáků a společné vzdělávání.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/poslanci-podporili-v-1-cteni-zmeny-ve-financovani-skol