Počet škol zapojených v iniciativě věda má budoucnost stále narůstá

Vydáno: 2 minuty čtení

Po celé České republice se právě rozbíhá čtvrtý ročník (na Slovensku třetí ročník) projektu s názvem Věda má budoucnost, který se dlouhodobě snaží bojovat s negativním trendem klesajícího zájmu o přírodovědné a technické obory u české i slovenské mládeže. Osmáci ze základních škol a třeťáci ze středních škol se díky projektu seznamují s využitím těchto oborů v praxi.

„K dnešnímu dni je v projektu zapojeno přes 700 žáků a studentů a více než 50 učitelů z 35 škol. Předpokládáme, že letos se zúčastní ještě více škol, než v uplynulém školním roce,“ uvedl koordinátor projektu Radim Zabadal z občanského sdružení AISIS.

Z vyhodnocení loňského ročníku vyplynulo, že téměř všichni žáci projekt vnímají jako „výborný“ nebo „velmi dobrý“, téměř polovina žáků díky projektu změnila pohled na vzdělání a kariéru v těchto oborech. Hlavní přínos projektu vidí všichni učitelé stejně - především v „poskytnutí praktického vhledu do světa práce a získání dovedností, které žákům pomohou při hledání zaměstnání“.

Do projektu jsou zapojeny firmy IBM, Bayer, ABB, Sedlecký Kaolin - novinkou je zapojení společnosti ŠKODA AUTO, díky které vznikl unikátní výukový modul pro učitele ze základních škol. V rámci tohoto modulu se učitelé seznamují s nejnovějšími trendy na trhu práce a s uplatněním moderních technologií při výrobě automobilů. Jednotlivých setkání v rámci tohoto modulu se v pilotním ročníku zúčastnilo 31 učitelů z Mladoboleslavska a okolí, 18 z nich získalo osvědčení o absolvování s akreditací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Koncem školního roku byla také spuštěna studentská soutěž, kam žáci a studenti přihlašují své vlastní projekty na podporu vědy. Soutěž vyhlásila a finančně podpořila firma Bayer. Další kolo soutěže bude opět vyhlášeno na jaře 2015.

Na 15. říjen 2014 chystají organizátoři projektu setkání zapojených firem, institucí a státní správy, kde se bude diskutovat o stávající situaci na trhu práce a možnostech, jak zapojit další školy a firmy do projektu. 

Webové stránky projektu: Věda má budoucnost