Objev nových obyvatelných planet za podpory ČR

Vydáno: 2 minuty čtení

V rámci projektu realizovaného na observatořích mezinárodní organizace ESO (Evropská jižní observatoř) v Chile se astronomům podařilo dosáhnout významného objevu. Ve slunečním systému Trappist-1 vzdáleném přibližně 40 světelných let od Země zaznamenali existenci sedmi planet, které svou velikostí a atmosférou připomínají naši planetu a nacházejí se všechny v tzv. obyvatelném pásmu. To znamená, že teplota na jejich povrchu je srovnatelná s planetami Země a Mars a umožňuje přežití buněčného života. Nejméně šest z těchto planet má pevný, skalnatý povrch a na třech z nich se podle dosavadních zjištění může nacházet voda.

Česká republika je členem ESO od roku 2007. Objev sedmi potenciálně obyvatelných planet by nebyl možný, kdyby vědci z belgicko-britsko-amerického týmu neměli k dispozici špičkové technologie, jimiž ESO disponuje a na jejichž vybudování a údržbě se v rámci ESO podílí svým členským příspěvkem i Česká republika prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na observatořích ESO bylo za dobu českého členství realizováno několik desítek českých výzkumných projektů, z jejíchž výsledků čeští vědci publikovali nebo se podíleli na publikaci více než 130 článků v mezinárodních odborných časopisech.

Řízení školy

V současné době ESO s českou podporou buduje v Chile teleskop E-ELT, který bude největším optickým pozorovacím zařízením na světě. Jeho dokončení se plánuje na rok 2024. Již teď je jisté, že parametry teleskopu E-ELT umožní mimo jiné i potvrzení či vyvrácení domněnky o existenci vody a tedy i možnosti života na třech planetách ve slunečním systému Trappist-1.

Bližší informace (v angličtině) o objevu jsou k dispozici v článku zde: http://www.eso.org/public/unitedkingdom/news/eso1706/ a na čtyřminutovém filmu ESO zde:https://www.youtube.com/watch?v=QSFcQFoHXiU

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/objev-novych-obyvatelnych-planet-za-podpory-cr