NIDV spustil nový web k podpoře pedagogů pro práci s dětmi/žáky-cizinci

Vydáno: 2 minuty čtení

Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) v rámci projektu Podpora pedagogů pro práci s dětmi – cizinci a žáky-cizinci ve školách zahájil činnost nového webu http://cizinci.nidv.cz. Co tento webový portál nabízí? Přehled vzdělávacích programů, které v jednotlivých krajích NIDV pedagogům v rámci dalšího vzdělávání poskytuje, např. Jak hodnotit a klasifikovat žáky-cizince v předmětu český jazyk na základních školách, Čeština z druhé strany, jak ji učit děti – cizince I, Specifikace předškolní výuky u dětí-cizinců a uprchlíků a řadu dalších. Od roku 2017 bude NIDV nabízet e-learning pro vzdělávání pedagogů zaměřený na interkulturní kompetence a práci s dětmi/žáky-cizinci.

Další aktivitou NIDV v této oblasti je tzv. E-poradenství, kde mají všichni, kteří se věnují vzdělávání dětí, žáků a studentů-cizinců možnost zaslat dotaz, na který jim odpoví odborník na danou oblast. V současné době NIDV již odpověděl na desítky dotazů z řad učitelů i rodičů. Nejčastěji kladené dotazy máte možnost najít v odkazu http://cizinci.nidv.cz/e-poradenstvi/

Národní institut pro další vzdělávání poskytuje v současné době komplexní podporu (vzdělávací, informační a metodickou) pedagogickým pracovníkům škol při začleňování dětí/žáků-cizinců do výuky a jejich vzdělávání. Využívá při tom sítě 13 krajských kontaktních center podpory, která fungují při krajských pracovištích NIDV. Prostřednictvím krajských koordinátorů nabízí školám metodické a organizační řešení konkrétních případů dětí/žáků-cizinců ve školách, zprostředkovává kontakty na pomoc školám a učitelům v dané lokalitě, poskytuje konzultace v otázkách péče o děti/žáky-cizince v českém vzdělávacím systému. Do tohoto systému jsou zapojeni také další odborní pracovníci, kompetentní úřady a nestátní neziskové organizace. Významná je také spolupráce s Ministerstvem vnitra ČR.

Nedílnou součástí aktivit NIDV zaměřených na tuto oblast je publikační činnost. V letošním roce vydal metodiku Český žák-cizinec (autorkou je zakladatelka Českých škol bez hranic paní Lucie Slavíková-Boucher). Do konce roku budou pedagogům k dispozici další metodiky, např. Hezky česky (autorkou je dlouholetá pedagožka Mgr. Jana Táborková) a Prázdninový kurz češtiny (autorkou je jazyková lektorka působící na Oxfordské univerzitě Mgr. Blanka Jaurisová).  Na základě spolupráce se školami  NIDV připravuje sborník Příklady dobré praxe, ve kterém jsou prezentovány zkušenosti různých škol se začleňováním dětí/žáků-cizinců, a pilotní dokumenty, které školám pomohou v komunikaci s rodiči-cizinci a které budou v různých jazykových mutacích ke stažení na webovém portálu http://cizinci.nidv.cz. NIDV ve svých aktivitách nezapomíná ani na mateřské školy, pro které připravuje s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy DVD zaměřené na osvojování češtiny pomocí hudebně pohybové výchovy.

NIDV