Největší rodičovská výzva dneška? Uchránit děti před kyberhrozbami. Naštěstí je celkem jasné, co může pomoci

Vydáno: 3 minuty čtení

Kyberstalking, kybergrooming, sexting. Výrazy, které se dostaly do naší slovní zásoby teprve v poslední době, ale znát by je měl každý rodič. Víte, co všechno dítěti na internetu hrozí, a jak tomu zabránit? Zde přehledně.

Časy, kdy šikanovat někoho znamenalo naplivat mu do svačiny, jsou pryč. Ta největší rizika pro dětskou duši dnes číhají na internetu. S kyberšikanou má podle průzkumu Univerzity Palackého zkušenost 41 % českých dětí.

Nejčastější projevy kyberšikany:

  • Urážlivé a zastrašující zprávy nebo pomluvy, ať už přes SMS, mail, na chatu, Skypeu nebo sociálních sítích
  • Pořizování zvukových záznamů, videí nebo fotek s cílem poškodit toho, koho se týkají (např. natáčení učitele)
  • Krádež identity na sociální síti a zneužití jejího účtu k vlastním zájmům
  • Sexting neboli rozesílání zpráv, fotografií nebo videa se sexuálním obsahem
  • Kyberstalking neboli pronásledování pomocí internetu. Stalker se snaží oběť dlouhodobě a opakovaně kontaktovat, někdy to může vystupňovat jeho agresivitu, může docházet k výhrůžkám nebo například záměrnému rozesílání virů
  • Kybergrooming je nejnebezpečnější formou kyberšikany. Je založen na tom, že oběť má důvěru k tomu, s kým komunikuje. Agresor jej nenápadně manipuluje – k zaslání erotických fotografií, účasti na virtuálních sexuálních aktivitách nebo dokonce k osobní schůzce.

Největší hrozba? Útočníci jsou anonymní a není pro ně problém si vytvářet nové a nové identity. Ve virtuálním prostředí se navíc lidé chovají jinak než v reálném světě. Jsou méně opatrní, více odvážní v komunikaci, nezdráhají se tolik probírat citlivá témata. Někdy si troufnou i na věci, které by v reálném světě neudělali, protože sází na to, že je těžké je dopadnout. A taky nevidí, jaké má jejich chování dopad na oběť.

Na co nezapomenout:

  • Na internetu není nikdy nic jisté – děti se dělají starší, kluci se vydávají za dívky, dospělí za děti…
  • Kyberšikana může být způsobena i neúmyslně
  • Agresorem může být i vaše dítě

Co s tím:

  • Všímejte si chování svých dětí. Upoutat by vás měla jakákoli změna oproti běžnému fungování.
  • Věnujte upřímnou pozornost tomu, co vaše děti dělají online. Nebuďte k tomu kritičtí, zajímejte se a ptejte. Jen když bude mít vaše dítě pocit, že pro vás jejich online život není hloupost a ztráta času, budou mít chuť se vám svěřit v případě nějakých problémů.
  • Vysvětlete dětem, co je kyberšikana a jaké všechny podoby může mít. Když budou mít informace, budou silnější a schopnější se bránit.
  • Častá chyba: Podpořte děti, aby podezřelé zprávy/fotky/videa nemazaly (i když jim to agresor často vehementně radí). Mohou být důležitou stopou pro policii!

Většina obětí šikany se bojí svěřit. Důvody pro to můžou být různé – strach z odplaty, stud, ponížení, obava, že mu nebude nikdo věřit, že bude považován za „žalobníčka“, obava, že ztratí poslední kamarády, strach z reakce rodičů…

Receptem na to vše je vnímavá pozornost dítěti věnovaná a dobré vztahy s ním.

Zdroj: https://www.rodicevitani.cz/trendy-ve-vzdelavani/rodina-v-siti/nejvetsi-rodicovska-vyzva-dneska-uchranit-deti-pred-kyberhrozbami-nastesti-je-celkem-jasne-co-muze-pomoci/