Nakolik se orientují Vaši žáci v české mediální krajině?

Vydáno: 2 minuty čtení

Bulletin mediálního vzdělávání - září 2019

Milí vyučující, 

mediálně gramotní lidé by se měli vyznat v mediálním prostředí, z něhož čerpají informace. Z výzkumů však vyplývá, že respondenti (mladí i starší) často nemají povědomí o rozdílech mezi soukromými a veřejnoprávními médii, o míře regulace jednotlivých médií nebo o tom, kdo jednotlivá soukromá média vlastní. K těmto tématům budeme pravidelně zveřejňovat informace v nové rubrice Česká mediální krajina. 

Patří Vaši žáci mezi ty, kteří téměř nikdy neodkládají mobil z ruky? Zdravý vztah k digitálním technologiím je jedno z velkých témat současné doby. Otevřete ho ve třídě za využití dvou spotů, které Vám nově nabízíme k dispozici na našem portálu. 

V zářijovém Bulletinu dále najdete odkaz na hru Digitální stopa, pozvánku na představení Press paradox nebo analýzu, jejímž cílem bylo porovnat důvěryhodnost českých zpravodajských webů. 

Za tým mediálního vzdělávání Jednoho světa na školách Vám přejí příjemné čtení: 

Kateřina Šafářová, koordinátorka projektu Mediální vzdělávání a Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS.CZ 

 

Spot bezpečnostní prohlídka

Ve vtipném spotu skenují prarodiče vlastní děti a vnoučata jako při letištní kontrole, aby jim zabavili mobily a užili si společně strávený čas bez digitálních technologií. 

Promítněte žákům spot

Spot večeře bez mobilu

Humorný spot glosuje to, jak nám mobily kradou pozornost: místo naslouchání vlastním dětem řešíme i během společného stolování pracovní emaily.

Vyzkoušejte lekci

1. DÍL: ÚVOD DO SVĚTA MÉDIÍ 

Jaké jsou základní druhy médií? Jaké cíle mohou sledovat? Jaká média jsou v ČR nejsledovanější? Projděte si 1. díl rubriky Česká mediální krajina. 

Přečtěte si článek

 

PROJDĚTE LEKCE V 1. ÚROVNI

  • 5 lekcí s youtuberem Kovym 
  • 5 klíčových otázek pro analýzu mediálních sdělení (KDO?, CO?,  KOMU?, JAK? a PROČ?)
  • pro vyučující a
  • navažte pak lekcemi ve 2. úrovni

Lekce v 1. úrovni

Zdroj: https://www.jsns.cz/projekty/medialni-vzdelavani?utm_source=bulletinmv&utm_medium=smartemailing&utm_campaign=bulletinmv_zari_2019