Na stole školského ombudsmana přistálo za dva měsíce na 170 případů

Vydáno: 1 minuta čtení

Eduard Zeman se funkce školského ombudsmana na ministerstvu školství ujal téměř přesně před dvěma měsíci. Za tu dobu se na jeho stole nakupilo již bezmála 170 případů, z nichž se mu polovina již podařila vyřešit.

Nejčastěji se na něj obracejí pedagogové s dotazy ohledně kvalifikace. Další početnou skupinou jsou problémy s šikanou. Ombudsman se vydal i do terénu, aby řešil potíže mezi rodiči a ředitelkou školy na Strakonicku. „Práce je víc, než by se dalo stíhat,“ hodnotí svou pracovní náplň Eduard Zeman.

Velkou část problematiky, se kterou se na školského ombudsmana veřejnost obrací, se týká zhoršených mezilidských vztahů a klimatu na školách. Jedná se zejména o problémy dětské šikany anebo tzv. bossingu. „Jsou zde i humornější případy. Například, když si studenti stěžují, že ředitel vyhlásil volno, ale těch, kteří jsou na praxi, se netýká, a musejí tak pracovat, i když jejich kolegové, kteří zrovna praxi nemají, mohou zůstat doma,“ říká s úsměvem Eduard Zeman. U vysokých škol pak školský ombudsman řeší například účtování tzv. penalizačního školného.

Ministr školství Marcel Chládek si činnost ombudsmana pochvaluje: „Zájem o služby školského ombudsmana je vysoký, což je pro mne signál, že školství svého veřejného ochránce práv potřebuje.“