MŠMT uspořádalo kulatý stůl k genderové rovnosti

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dnes ve spolupráci s neziskovou organizací Nesehnutí uspořádalo kulatý stůl a diskuzi na téma s názvem Genderově senzitivní vzdělávání: jeho význam a možná podpora na úrovni státní správy a neziskových organizací. Cílem bylo otevřít diskuzi a upozornit na význam genderové rovnosti ve vzdělávání. Tato odborná mezinárodní akce se konala v rámci projektu Genderová rovnost na MŠMT a zúčastnily se jí také kolegyně z Rakouska a Švédska.

Na kulatém stole se mimo jiné diskutovalo o tématu genderových stereotypů a jakým způsobem ovlivňují vyučující a chlapce a dívky. Dále byla věnována pozornost praxi s genderově senzitivním vzděláváním v České republice a v Rakousku a seznámení se s nástroji, které pomohly v Rakousku podpořit pozitivní změnu v této oblasti. Účastníci se zaměřili také na to, jakým způsobem ovlivňuje nerovné odměňování žen a mužů odlišné zacházení s chlapci a dívkami.

Podle náměstka pro sekci vzdělávání Václava Pícla je téma genderové rovnosti oblast, kterou se chce MŠMT zabývat i v budoucnosti. „Genderově senzitivnímu vzdělávání je třeba věnovat náležitou pozornost napříč všemi stupni vzdělávání.“

Vedoucí oddělení Gender mainstreamingu z rakouského ministerstva školství Christine Schneider, která přijela představit rakouskou zkušenost, k tomu uvádí: “Potenciál aktivní politiky genderového mainstreamingu ve vzdělávání je velmi podceňován: předcházení genderovým stereotypům dává nejen spravedlivou šanci skrytým talentům, ale jedná se doslova o investici, která se vyplatí. Stejně tak, jako jakýkoliv antidiskriminační přístup, mobilizuje tvůrčí potenciál, posiluje společenskou a demokratickou soudržnost a snižuje ekonomické a sociální náklady.”

Kulatý stůl byl rovněž dobrou příležitostí, jak propojit státní sféru a neziskový sektor. Petra Havlíková z organizace Nesehnutí k tomu dodává: "Za Nesehnutí jsme rádi, že máme příležitost pořádat spolu s Ministerstvem školství kulatý stůl na téma, o kterém se stále na institucionální rovině mluví málo. Díky této akci budeme mít příležitost sdílet naše zkušenosti a rozvíjet spolupráci mezi státní sférou a neziskovými organizacemi. Každá taková možnost je cenná."

Zdroj