MŠMT přispěje žákům na školní obědy 30 milionů

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyčlenilo 30 milionů korun na školní obědy pro sociálně znevýhodněné děti. Příjemci dotačního programu budou v roce 2018 opět neziskové organizace, které následně zajistí úplatu za školní obědy žákům základních škol, jejichž rodiče nemají na obědy peníze. V loňském roce mohlo díky podpoře MŠMT chodit na obědy 6701 žáků.

Smyslem pokračování dotačního programu je, aby se školního stravování mohly účastnit všechny děti. Stále více totiž přibývá rodin, které se ocitají v tíživé životní situaci a školní obědy si nemůžou dovolit platit.

„Tímto dotačním programem chceme podpořit hlavně rodiny samoživitelů nebo rodiny, které se ocitly dlouhodobě v nepříznivé finanční situaci a velice těsně nesplňují podmínky pro pobírání dávek v hmotné nouzi,“ vysvětlil účel jeho vyhlášení náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl s tím, že školní stravování by mělo být součástí školní docházky. 

Přesto, že jsou školní obědy dotovány, jsou rodiny, které si ani zbylou část nemůžou dovolit doplácet, a jejich děti tak musí teplý školní oběd vynechat. Mnohdy se tak účastní odpoledního vyučování hladové, což nepřispívá ani jejich soustředění, ani socializaci v rámci školního kolektivu.

Do dotačního programu bylo v roce 2017 zapojeno 1 155 škol, podpořeno bylo 6 701 žáků. Průměrná cena za obědy byla pro jednoho žáka necelých 374 korun na měsíc. V roce 2016 bylo do programu zapojeno 949 škol a podpořeno bylo 5 089 žáků základních škol.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/msmt-prispeje-zakum-na-skolni-obedy-30-milionu