MŠMT pošle školám na polytechnickou výchovu 42 milionů korun

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyčlenilo na podporu polytechnického vzdělávání v mateřských a základních školách 42 milionů korun. Každému kraji tak pošle pro příští rok 3 miliony korun. Do podpory se zapojí třetinově ministerstvo školství, třetinově zřizovatel školy nebo kraj a poslední třetinou regionální zaměstnavatel.

Ministerstvo školství pošle v rámci nově vyhlášeného rozvojového programu Podpora polytechnické výchovy v mateřských a základních školách celkově 42 milionů korun školám všech zřizovatelů s výjimkou škol zřizovaných MŠMT. Program je vyhlášen v rámci podpory Roku technického vzdělávání 2015.

„Chci, aby se do podpory technického vzdělávání aktivně zapojili také kraje, ale hlavně významní zaměstnavatelé v daných regionech. Pokud chtějí, aby měli ve svém regionu v budoucnu dostatek kvalifikované pracovní síly, měli by si vychovávat budoucí generace již nyní i s finanční podporou,“ řekl k vyhlášenému programu ministr školství Marcel Chládek.

Rozvojový program má podpořit polytechnické vzdělávání v mateřských a základních školách, a to prostřednictvím různých stavebnic a dalších učebních pomůcek pro technické vzdělávání, které bude možné využít v několika vzdělávacích oblastech. Finance lze dále využít na obnovu nebo vybavení tříd mateřských škol a technických dílen základních škol učebními pomůckami jako je například ruční nářadí, akumulátorové elektrické nářadí a další spotřební materiál.

Kromě toho připravilo MŠMT Pomůcku pro ředitele škol při tvorbě školního řádu. Jedná se o obecné (nezávazné) doporučení, které má usnadnit proces tvorby školního řádu tak, aby výsledek splňoval nároky na funkčnost, úplnost, srozumitelnost, stručnost a byl v souladu s právními předpisy.
"Naším cílem bylo ředitelům škol v tomto směru pomoci, proto jsme v rámci ministerstva zpracovali takzvaný vzorový školní řád, ze kterého budou moci vycházet při tvorbě tohoto dokumentu,“ upřesnil ministr školství Marcel Chládek.