Ministryně Valachová jednala o aktuální situaci ve školství

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se dnes zúčastnila jednání společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou, s předsedy koaličních stran, se školskými odbory a také s rektorem UK Tomášem Zimou, který zastupoval na jednání vysoké školy, o aktuální situaci ve školství.

Jedním z bodů diskuze byly platy učitelů a podmínky, ve kterých pracují, a také částka v rozpočtu určená právě pro oblast školství, včetně škol vysokých.  Již dříve dali odboráři najevo, že úspěch ministryně Valachové týkající se navýšení platů pedagogů o osm procent vítají, ale že by ocenili, kdyby k tomuto navýšení došlo již v září letošního roku.

Po setkání Kateřina Valachová shrnula závěry jednání: „S premiérem Bohuslavem Sobotkou jsme se dohodli, že se do konce července opět sejdu s ministrem financí a zjistím, budeme-li tedy skutečně schopni zvednout platy již od 1. září. Také se musíme pokusit zabránit tomu, že by vysoké školy znovu neměly narovnány finanční položky v rozpočtu a neměly tudíž jistotu plánování. U vysokých škol nám v tuto chvíli chybí v rozpočtu 700 milionů korun. Takže i o této částce budu jednat."

V průběhu jednání také zazněl názor, že učitelé jako profesní stav jsou výší svých platů stále méně motivováni k tomu, aby se věnovali se výchově budoucích generací.

Chci dál pokračovat v úsilí, aby tato vláda dala jasně najevo progres, tedy, že se rok od roku budou přidávat investice do školství a investic. Musí jít o několikaleté úsilí, aby se podařilo pohnout se dopředu,“ dodává ministryně Valachová.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministryne-valachova-jednala-o-aktualni-situaci-ve-skolstvi