Ministryně Valachová dnes jednala s ministrem...

Vydáno: 2 minuty čtení

Po včerejším rozhodnutí vlády o posílení rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o částku 2,5 mld. Kč, čímž od září vzrostou platy pedagogických i nepedagogických pracovníků ve školství, dnes ministryně Kateřina Valachová pokračovala ve vyjednávání o rozpočtu na rok 2017 s ministrem financí Andrejem Babišem.

Shodli jsme se na tom, že je třeba uvolnit prostředky pro nový investiční program na podporu kapacit škol tam, kde máme hodně dětí a chybí nám volná místa, jde především o prstenec kolem Prahy,“ uvedla ministryně Valachová s tím, že má za tímto účelem přislíbenou částku 350 milionů korun.

Dále ministryně žádala navýšení kapitoly MŠMT ve stávajícím investičním programu rozvoje kapacit MŠ a ZŠ tak, aby reagoval na určité mezery, které vznikly ve financování evropskými penězi. „Reagujeme tak na konkrétní náměty a připomínky obcí k tomu, co jim chybí z hlediska podpory a zajištění kapacit. Uplatnila jsem požadavek, že ke stávajícím 300 milionům chci dalších 300, celkem tedy 600 milionů korun. Zde ještě není výsledek jistý, bude o tom hlasovat vláda,“ vysvětlila K. Valachová.

Ministryně školství také seznámila ministra financí se situací vysokých škol, kde je pro zajištění kvalitní výuky nezbytné navýšení rozpočtu o 700 milionů korun. „V tomto případě vyčkám dalších jednání, opakovaně ale ministru financí zdůrazňuji, jak podstatné navýšení pro vysoké školy je,  komentovala K. Valachová.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministryne-valachova-dnes-jednala-s-ministrem-financi