Ministryně se setkala se zástupci přímo řízených organizací

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministryně školství Kateřina Valachová se dnes sešla na dalším z pravidelných jednání se zástupci přímo řízených a ostatních přímo řízených organizací MŠMT. Mezi body jednání byla například informace ČŠI o aktuální situaci v inspekcích prováděných v zařízeních MŠMT, nebo informace NIDV o vzdělávání pracovníků v zařízeních ústavní výchovy.

Ministryně na setkání komentovala situaci ve výchovném ústavu v Chrastavě a ujistila přítomné, že v žádném případě nebyly její kroky podmíněny pouze zjištěním veřejné ochránkyně práv, jak se v některých médiích mylně uvádí. „V Chrastavě jsme my i Česká školní inspekce nalezli závažná pochybení," zopakovala.

Dále se ministryně vyjádřila směrem k ředitelům škol, výchovných ústavů a zařízení MŠMT: "Uvědomuji si, že ředitelé mají velmi složitou pozici. Ředitel odpovídá za všechno a cokoliv se v zařízení děje, jde za ním. Záleží mi na tom, aby ředitelé měli podporu MŠMT, ale zároveň je důležité říct, že nelze obhajovat pochybení v ústavech odkazem na ministerstvo. Věřím, že v následujících měsících dokážeme obhájit, že institucionální výchova, tak jak ji dnes máme nastavenou, je funkční."

Ministryně Valachová také vyzvala účastníky setkání, aby se přímo vyjádřili k tomu, jaké problémy vnímají směrem k ministerstvu, co by se mělo změnit, co chybí a co je třeba řešit.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/ministryne-se-setkala-se-zastupci-primo-rizenych-organizaci