Ministryně rozhodla o způsobu zveřejnění zadání testů jednotných přijímaček

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se v tomto týdnu sešla s ředitelem organizace CERMAT Jiřím Zíkou. Tématem avizovaného jednání byl únik zadání testů z prvního termínu přijímaček na internet. Ministryně zvážila všechny možnosti a rozhodla, že zadání zpřístupní všem, kteří již zkoušku konali.

MinistryněMŠMT zajistí všem uchazečům, kteří již konali některý z termínů přijímací zkoušky a nedostali možnost odnést si zadání testů domů, přístup k již použitým testovým zadáním jednotných přijímacích zkoušek pro jejich vlastní potřebu. „MŠMT i CERMAT chtějí zachovat rovný přístup všech uchazečů a umožní, aby měli, v případě zájmu, testové sešity zkoušek, které konali, k dispozici,“ řekl ředitel CERMATu Jiří Zíka. CERMAT proto vybuduje webové rozhraní, s jehož pomocí bude mít každý uchazeč možnost po 28. dubnu, po zadání rodného čísla a příjmení, předmětné testy stáhnout. „Nezatížíme tak školy, zefektivníme možnost seznámit se s testem, pokud si ho uchazeči nevzali přímo u zkoušky a neporušíme pravidla srovnatelnosti podmínek zveřejněním testů,“ dodává ministryně školství Kateřina Valachová. Všechny testy, resp. sešity budou zveřejněny po úplném ukončení přijímacích zkoušek, a to dne 12. 5. 2017, a to komplexně, všeobecně a bez omezení.

Ředitel CERMATU ujistil ministryni školství, že přijímací zkoušky proběhly organizačně i technicky bez vážnějších problémů. Digitalizace probíhala rychle a hodnotitelé otevřených úloh dosáhli extrémních výkonů v úrovni 250 tisíc ohodnocených odpovědí za hodinu. Celkem bylo provedeno více než 4,5 milionu odpovědí, což představuje téměř 10 milionů hodnocení.

CERMAT v tuto chvíli realizuje jednání validačních komisí, připravuje podklady pro jednání Nezávislé odborné komise MŠMT a postupně zpracovává výsledkové sestavy pro školy.

Zdroj