Ministr Štech se zůčastníl studentského průvodu

Vydáno: 2 minuty čtení

U příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii se dnes dopoledne ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech zúčastnil vzpomínkové slavnosti u Hlávkovy koleje a pietního aktu v Žitné ulici.

Nejprve si ministr Stanislav Štech připomenul u budovy Hlávkovy koleje na Praze 2 památku zavražděného studenta lékařství Jana Opletala v roce 1939 a jeho statečný boj za svobodu. Poté se spolu se studentským průvodem vydal do Žitné ulice, kde se od 10. hodiny konal pietní akt u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka. Zde si ministr rovněž připomenul tragické události roku 1939.

„17. listopad pro nás symbolizuje odvahu studentů i vysokoškolských pedagogů projevit odpor proti moci, která likviduje svobodu i lidskou důstojnost. Byli to právě studenti, kteří neváhali jasně projevit odmítnutí nacistické moci – a byli to znova studenti, jejichž veřejné vystoupení odstartovalo pád komunistického režimu na podzim roku 1989. Osobně si velmi vážím všech, kteří se těmto režimům dokázali postavit, a oceňuji statečnost mladých lidí, kteří ve složitých dějinných událostech zvolili stranu svobody a lidské důstojnosti, a to často i za cenu ohrožení vlastního života. Dnes žijeme v jiné situaci, ale lidé, kteří dokáží projevit odvahu, kritické a svobodné myšlení a schopnost postavit se za hodnoty demokratické společnosti, jsou potřeba i nyní,“ řekl ministr Štech, který převzal osobní záštitu nad Týdnem studentstva, celorepublikovou akcí spojenou s připomenutím výročí událostí 17. listopadu.

Zdroj