Ministr Štech: 3 miliardy jsou nepodkročitelným minimem

Vydáno: 3 minuty čtení

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech dnes jednal na MŠMT se zástupci školských odborů a vysokých škol. Tématem jednání bylo navrhované navýšení rozpočtu, které by měla v pondělí podpořit vláda. Podle účastníků jednání jsou 3 miliardy korun nepodkročitelným minimem pro fungování vysokých škol v příštím roce.

Ministr školství Stanislav Štech se setkal se zástupci Rady vysokých škol, České konference rektorů, Vysokoškolského odborového svazu, a také Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, aby s nimi jednal o potřebě navýšení rozpočtu jak v oblasti platů pedagogů i nepedagogů v regionálním školství, tak v oblasti financování vysokých škol.

„Jsem rád, že se koalice shodla na patnáctiprocentním navýšení platů u učitelů a o desetiprocentním u zaměstnanců veřejného sektoru od letošního listopadu, což by měl kabinet potvrdit v pondělí,“ uvedl po jednání se zástupci vysokých škol a odborů na tiskové konferenci ministr školství Stanislav Štech a pokračoval: „Důležité je ale také dorovnání deficitu vysokých škol. Beru v potaz prohlášení pana premiéra, že vysoké školy jsou první na řadě v rozdělování prostředků, které byly shromážděny a já se budu snažit bojovat za co nejvíc. Nepodkročitelným minimem pro kvalitní fungování vysokých škol v příštím roce jsou ale tři miliardy korun “ dodal před pondělním hlasováním o rozpočtu kabinetem ministr Štech.  

Na ministra Štecha navázal také místopředseda Česká konference rektorů Mikuláš Bek„Jsme připraveni akceptovat třímiliardové navýšení rozpočtu vysokých škol. Jde ale o minimum pro to, abychom mohli korigovat situaci ohledně kvality studia na našich školách, na mnohých školách také neutěšenou platovou situaci, a dále rozumným způsobem řešit složitou sociální situaci doktorandů," sdělil na tiskové konferenci Mikuláš Bek.

Ministr dále vyjádřil přesvědčení, že se bude rozpočet pro vysoké školy navyšovat i v příštích letech. Kromě navýšení peněz na stipendia doktorandů je potřeba výrazně přidat i na investice a rozvoj kvality vysokoškolského vzdělávání. K zastavení propadu financování vysokého školství a postupnému narovnávání finanční situace škol je zapotřebí 4,5 mld. korun, které MŠMT prosazuje do rozpočtu pro rok 2018.

„Určitě vítám, že se nám podařilo udělat ze školství celospolečenské téma a že školský rozpočet v uplynulých dvou letech rekordně rostl. Investice do vzdělávání jsou ale stále ve srovnání s vyspělým světem podprůměrné. Bez výrazného posílení rozpočtu, které jsme zahájili, nebude možné zvyšovat kvalitu vzdělávání, která se odvíjí od kvality učitelů. Nebude možné řešit ani dlouhodobé a stále rostoucí problémy ve školství, jako je například stárnutí pedagogického sboru nebo neochota mladých učitelů nastupovat do škol,“ dodal ministr školství Stanislav Štech.

MŠMT věří, že systematické zvyšování kvality vzdělávání je prioritou napříč politickými stranami a navrhované navýšení rozpočtu školství vláda podpoří.

Zdroj