Ministr školství Robert Plaga ocení úspěšné středoškoláky

Vydáno: 2 minuty čtení

Ve čtvrtek 13. prosince 2018 převezmou ocenění z rukou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy účastníci mezinárodních soutěží, kteří úspěšně reprezentovali Českou republiku na 18 předmětových olympiádách a dalších soutěžích v Evropě, Asii a Americe. Setkání bude zahájeno ve 14 hodin ve Vlasteneckém sále Karolina, Ovocný trh 5, Praha 1.

Řízení školy onlineVíce než sedmdesát úspěšných účastníků mezinárodních soutěží přijdou pozdravit i významní hosté, z nichž jmenujme alespoň Ing. Eduarda Muřického, náměstka ministryně průmyslu a obchodu, PhDr. Karla Kováře, Ph.D., náměstka pro řízení sekce sportu a mládeže Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Mgr. Michala Urbana, ředitele odboru pro mládež MŠMT, Mgr. et Mgr. Helenu Plitzovou, ředitelku Národního institutu pro další vzdělávání (NIDV) a Mgr. Irenu Hoškovou, náměstkyni ředitelky NIDV.

Čeští středoškoláci uspěli v globální konkurenci bezmála pěti tisíc účastníků. Probojovat se do mezinárodní soutěže a uspět na světové úrovni je velmi náročné. Naši středoškoláci dokázali v porovnání se studenty z Číny, Japonska, států západní Evropy, USA, Kanady a dalších zemí, že patří mezi světovou špičku. V letošním roce se mezinárodních soutěží zúčastnilo 70 středoškoláků, kteří získali celkem 46 medailí, z toho 11 zlatých, 12 stříbrných, 23 bronzových a 9 čestných uznání.

Mimořádný úspěch zažili čeští reprezentanti na jubilejní 50. Mezinárodní chemické olympiádě, která se konala v Praze stejně jako její první ročník před padesáti lety. Tuzemští středoškoláci zaznamenali nejlepší výsledek v novodobé historii, získali tři zlaté medaile a jednu stříbrnou. A to nejsou jediní úspěšní reprezentanti České republiky. Další výjimečný úspěch dosáhli např. účastníci týmové přírodovědné soutěže zemí EU ve slovinské Lublani, kteří kromě zlaté medaile získali i pohár absolutního vítěze. Další úspěchy následují.

Setkání soutěžících z mezinárodních olympiád s představiteli MŠMT můžete sledovat také online. Předávání cen bude živě streamováno na You Tube.

Zdroj: Tisková zpráva NIDV ze dne 12. prosince 2018