Ministr podepsal smlouvu o spolupráci s 18 NNO

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech dnes podepsal smlouvy o dlouhodobé spolupráci s 18 vybranými strategickými partnery z řad nestátních neziskových organizací. Uzavřením těchto smluv o dlouhodobé spolupráci dojde ke zvýšení stability těch NNO, které dlouhodobě a kvalitně pracují s dětmi a mládeží a významným způsobem přispívají k naplňování Koncepce podpory mládeže na období 2014 až 2020.

„Dnes žijeme v době, kdy si pouze se školním vzděláváním nevystačíme, a právě mimoškolní vzdělávání, mimoškolní výchova a socializace je něco, co je dnes velmi důležitě, a přitom se to odehrává ve ztížených podmínkách. Chtěl bych vyslovit uznání všem, kteří se práci s dětmi a mládeži mimoškolně věnují, protože právě při těchto aktivitách se děti naučí celou řadu dalších věcí, které dávají základ celoživotnímu učení,“řekl ve svém projevu před podpisem smluv ministr školství Stanislav Štech a pokračoval: „Dnešní akt byl dlouho připravovaný a velmi očekávaný a je především vyjádřením důvěry. Z naší strany je to velké poděkování za to, co děláte. Vnímám to tak, že pro vás je podpis smlouvy závazkem, který znamená, že budete pokračovat v tom, co děláte. Věřím, že vám smlouva zajistí stabilitu a vy se budete moci více zaměřit na vlastní práci a rozvoj činnosti.“

„My vnímáme tu smlouvu jako start a deklaraci vzájemné důvěry, ale budeme se těšit i na ty praktické věci. Vstupujeme do tohoto vztahu s nadějí, že tím, že překonáme vstupní bariéru danou sepsáním víceletého projektu, sepsáním historie a administrativní kapacity, že ta důvěra by se mohla projevit i ve zmírnění té administrativy při podávání běžných žádostí v jednotlivých letech, které samozřejmě budeme muset podávat,“ řekl Aleš Sedláček předseda České rady dětí a mládeže.

Vybrané nestátní neziskové organizace jsou ty, kterým se podařilo naplnit 15 kritérií pro získání titulu uznané organizace pro práci s dětmi a mládeží. Jedná se o prověřené, zkušené NNO, které dlouhodobě pracují na nadregionální úrovni, mají dostatečně kvalifikované pracovníky a zavádějí ve své organizaci systém řízení kvality.

Smlouvy poskytnou vybraným NNO finanční garanci na několik let dopředu tím, že jim garantují minimální dotaci ve výši 90 % poskytnuté dotace pro rok 2017, což těmto organizacím může pomoci v jejich rozvoji a při strategickém plánování.

Zdroj