Ministerstvo školství podpoří logopedickou prevenci 10 miliony

Vydáno: 1 minuta čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlásilo Rozvojový program Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 a vyčlenilo na něj deset milionů korun.

Ministerstvo školství tak reaguje na stále se snižující úroveň řečových dovedností u dětí předškolního věku, což vede také k rostoucím počtům odkladů školní docházky z důvodu vad řeči u dětí. Důležitost zkvalitnění prevence narušené komunikační schopnosti u dětí v předškolním věku podporují i zkušenosti odborníků z OECD.

„Vyhlášení programu jsme načasovali záměrně na září, kdy děti nastupují do školek a škol a učitelé tak mají možnost hned v zárodku podchytit jejich řečové vady,“ říká ministr školství Marcel Chládek s tím, že proškoleno bude až 500 pedagogů, kteří pracují s dětmi s narušenou komunikační schopností, a moderními interaktivními logopedickými pomůckami pak bude vybaveno na 200 specializovaných pracovišť.

Rozvojový program Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 navazuje na dva předešlé programy, kdy bylo každoročně podpořeno deseti miliony korun dohromady přes 350 předškolních zařízení. Žádosti o dotace mohou mateřské školy podávat do 26. září 2014.