Létu na Lince bezpečí vládne sex

Vydáno: 5 minut čtení

Každý 4. hovor, který o prázdninách konzultanti Linky bezpečí přijmou, se týká sexuálních témat. Za posledních 10 let se jejich počet zvýšil o 50%. Dětem a mladistvým chybí odpovědi na základní otázky. Nedostatečná sexuální výchova přitom přispívá k rizikovému chování. Linka bezpečí proto přichází na sociálních sítích s letní osvětou. 

Otázky a problémy týkající se sexuality a sexuálního zrání patří k nejčastějším, se kterými se děti a mladí lidé na Linku bezpečí obracejí. V loňském roce tvořily 23% ze všech přijatých hovorů a za posledních deset let jejich počet vzrostl o více než polovinu.  Mezi volajícími bývá více dívek (64%), po otázkách na různá sexuální témata se dotazy týkají především gravidity a obav z otěhotnění. ,,Často jsme jediní, komu mohou děti bez obav a s důvěrou položit otázky související se sexualitou,“ vysvětluje množství telefonátů se sexuální tématikou vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Konzultanti si všímají, že dětem chybí základní informace. Linka bezpečí se proto přidává k letošní mezinárodní kampani zaměřené na sexuální výchovu. Na facebookovém profilu prostřednictvím interaktivních a zábavných videí po dobu letních prázdnin vyvrací časté mýty spojené se sexuálním chováním. Děti a mladí lidé si můžou otestovat, kolik toho o sexu vědí a odpovědět na otázky týkající se témat, kvůli kterým se na Linku bezpečí obracejí nejčastěji, mezi něž patří možnosti antikoncepce, první pohlavní styk či homosexualita.

Ze statistik vyplývá, že se sexuálními problémy se děti nejvíce svěřují svým vrstevníkům (46%), kteří jsou také jejich nejběžnějším zdrojem informací, rodičům v pouhých 7%. Odborníci proto rodiče nabádají, aby se nebáli s dětmi o sexu mluvit. ,,Jako rodiče bychom si měli uvědomit, že pokud s dítětem včas nepromluvíme my, udělají to jeho vrstevníci či média za nás, často však zkresleně či vulgarizovaně,“ říká Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky, na kterou se obracejí například rodiče zaskočení předčasným sexuálním chováním dětí či komunikací se sexuálním nádechem přes internet a sociální sítě.

,,Zlatým pravidlem je o sexu s dětmi mluvit pravdivě a otevřeně. Důležité je také cílit již od mala na prevenci, kdy má rodič jedinečnou možnost ovlivnit postoje a chování dětí v oblasti vztahů a sexuality,“ říká Peter Porubský a rodičům radí, aby si v případě, že se podobného rozhovoru s dětmi obávají, vzali na pomoc doporučenou literaturu.

Proč s dětmi a mladými mluvit o sexualitě?

  • Prevence sexuálního zneužívání dětí a dospívajících – sexuální výchova probíhající od raného dětství může zmenšit riziko, že se dítě stane obětí sexuálního zneužití.
  • Přirozený vztah k sexualitě – přílišná pruderie a tabuizace škodí.
  • Zodpovědné sexuální chování – nezkušenost, stud, komunikační neobratnost, to vše přispívá k rizikovému chování. Mladí lidé by měli být schopni o sexualitě otevřeně mluvit, formovat svá přání a požadavky.
  • Sexualita a intimita – o sexualitě je vhodné mluvit s dítětem otevřeně a postupně již od útlého dětství, mělo by ji vnímat jako intimní věc, která je součástí života a láskyplných partnerských vztahů.
  • Správnost informací – uveďte informace na pravou míru. Pokud s dítětem o sexualitě nebudete mluvit, udělají to jeho vrstevníci či média za vás, často zkresleně, bez kontextů a neúplně.
  • Prohloubení vztahu s dětmi – pokud s dětmi hovoříme a adekvátně věku odpovídáme na otázky týkající se sexuality, posilujeme tím vzájemnou důvěru a otvíráme cestu k rozhovoru o dalších důvěrných a závažných tématech do budoucna.
  •  Omezení vlivu vrstevníků - stát se sexuálně aktivní je zodpovědné rozhodnutí, dospívající by se neměl podřizovat mínění jiných, především vrstevníků, kteří si často o svých sexuálních zkušenostech, ve snaze zlepšit si postavení ve skupině, vymýšlí.

Jak s dětmi a mladými mluvit o sexualitě?

  • Pravdivě a otevřeně - s dítětem mluvte o sexualitě především pravdivě a úměrně věku. Nemusíte se obávat, že tím urychlíte začátek jeho sexuálního života.
  • Konverzujte se svými dětmi v přátelském duchu, nemluvte za ně. Zjistěte, co si myslí o sexualitě a vztazích, co o tématu už ví. Nevyvozujte z hovoru žádné sankce.
  • Kontinuálně - není vhodné si s dítětem jednorázově pohovořit s tím, že si „promluvíte o něčem důležitém“.
  • Neprobírejte detaily svého ani jejich sexuálního života.
  • Nezapomínejte na prevenci - mluvte s dítětem o možných sexuálních chorobách, o antikoncepci a rizicích souvisejících se zahájením sexuálního života.
  • Upozorněte dítě, že nikdo nemá právo dotýkat se jeho těla, pokud si to samo nepřeje.
  • Názvy pohlavních orgánů u školních dětí pojmenujte pravými jmény, jako, např. penis a vagina.
  • Přečtěte si knížky „Děti a jejich sexualita“ nebo „Sexuální výchova (Jak a proč mluvit s dětmi o sexualitě)“, které vám poslouží jako určitý „manuál“ k vašim hovorům s dětmi na toto téma. Další informace naleznete na planovanirodiny.cz. 

Kontakt pro média:
Marie Vejvodová, PR a komunikace, t: 606 708 548, e-mail: m.vejvodova@linkabezpeci.cz

Peter Porubský, vedoucí Linky bezpečí, t: 724 459 482, e-mail: p.porubsky@linkabezpeci.cz