Last call pro školy: za měsíc začíná akce Pěšky do školy

Vydáno: 2 minuty čtení

Do letošního ročníku akce Pěšky do školy se zatím zapojilo na 200 českých i moravských škol a 60 000 dětí. Školy mohou svou registraci k šestému ročníku akce na podporu chůze ještě zaslat a školáky i jejich rodiče tak přesvědčit, že ranní procházka je nejen osvěží mentálně i fyzicky, ale také pomůže mnohde neúnosné situaci a auty parkujícími u škol. 

Do výzvy, která letos proběhne v rámci Evropského týdne mobility od 16. Září 2022, se mohou registrovat celé školy, třídy nebo týmy přátel či sousedů. Jednotlivé třídy i jednotlivci mezi sebou poté budou soutěžit o zajímavé ceny. Akce splňuje cíle Udržitelného rozvoje OSN (SDGs) a respektuje sektorové priority jednotlivých vládních resortů v rámci předsednictví ČR v EU, především energetické úspory, změny klimatu globální zdraví.  

Školáci mají díky aktivní dopravě do školy nejen možnost poznat okolí školy, zlepšit si fyzickou i psychickou kondici, ale také si užít socializační prvek celé akce. Právě ten se kvůli zvyšujícímu trendu vození dětí do škol zcela vytrácí. Ambasadorkami letošního ročníku projektu jsou herečka Lenka Krobotová a alpská lyžařka Šárka Strachová, která k akci dodává: “Pohyb je pro naše tělo přirozený a děti jej pro správný a zdravý vývoj potřebují víc než kdo jiný, když si během dětství stavějí základy pro celý nadcházející život. Pohybu ale obecně v našich životech ubývá, a tak je skvělá každá motivace, každé popostrčení k tomu si trochu protáhnout nohy a rozdýchat plíce.” 

Do školy se děti mohou i letos vydat nejen kompletně pěšky, ale i na kole či koloběžce. Pro dojíždějící z větších vzdáleností se počítá s možností, kdy pěšky ujdou jen část cesty.